28 Април 2024, 09:25 Днес (0) | Вчера (0)

АСП: Еднодневните трудови договори няма да лишат работниците от социално подпомагане

27 Август 2015 12:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 август 2015, 11:57
Под лиценза на creativecommons

Доходите от еднодневните трудови договори няма да лишат работниците от социално подпомагане, информират от Агенцията за социално подпомагане, цитирани от БТА

С промени в Кодекса на труда, в сила от 17 юли, беше регламентиран трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за един ден, сключен между работник и регистриран земеделски стопанин.

С постановление на Министерския съвет от август т.г. беше изменен Правилникът за прилагане на Закона за социално подпомагане /ППЗСП/. С промените беше регламентирано, че трудовото възнаграждение, получено от краткотрайна сезонна заетост, няма да се считат за доход на лицата при отпускане на месечните социални помощи по реда на чл. 9 от ППЗСП. 

Изискването за безработните лица в трудоспособна възраст, които получават месечни социални помощи по този ред, да полагат общественополезен труд всеки месец, няма да се отнася за лицата, сключили еднодневни трудови договори с регистриран земеделски стопанин. Лицата, сключили такива договори, трябва да декларират това пред дирекция "Социално подпомагане" и да представят копие на договора до 5-о число на следващия месец.

Трудовото възнаграждение, получено от краткотрайна сезонна заетост, няма да се счита за доход и при определяне правото за отпускане на целева помощ за отопление.

Общо 240 земеделски стопани са сключили над 19 хиляди еднодневни договора, откакто тази възможност влезе в сила на 21 юли, съобщават от Главната инспекция по труда. Идеята на въвеждането на новите документи беше да улеснят наемането на сезонни работници в селското стопанство. 

Досега с такива договори са работили берачи на малини, пипер, домати, краставици, круши, ягоди, праскови, кайсии и др. Вече има запитвания и се очаква регистрация на още еднодневни договори за предстоящото събиране на реколтата от грозде, картофи, орехи, лешници, бадеми, ябълки, сливи, круши.

Основната причина работниците да отказват да подписват договори са притесненията им да не загубят обезщетенията си за безработни и правото на социални помощи. Подневната заетост за до три месеца в годината обаче не отнема тези права. Полученият доход не да се взема предвид при определянето на правото на социални помощи. 

В същото време този вид договор носи осигурителни права, тъй като работодателят е длъжен да внесе авансово осигурителни вноски за пенсия, за трудова злополука и професионална болест и за здраве. Глобата за работа без договор варира между 1500 и 15 хил. лв. 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив