07 Май 2024, 02:13 Днес (0) | Вчера (0)

Абонатите на ЧЕЗ ще плащат до 12 лева годишно за застраховка на електроуредите

30 Юли 2021 12:34 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 юли 2021, 12:36

Таксата ще е доброволна, обявиха от "Еврохолд"

Новият собственик на ЧЕЗ – "Еврохолд", има идея да включи в цената на тока нова доброволна компонента – 50 ст. или 1 лев на месец. Тези средства ще представляват застраховка на електроуредите на абонатите на енергийното дружество в Западна България. Така клиентите ще бъдат защитени в случай на токов удар и повреждане на техните електроуреди. Идеята бе обявена от председателя на Надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов в интервю за бТВ. "ЧEЗ нe мoжe дa пpeдвиди cвeткaвицитe или тoкoвитe yдapи и вcичкo ocтaнaлo, нo aкo имa eднa мaлкa тaкaвa кoмпoнeнтa, тoвa мoжe дa ce нaпpaви”, обясни Христов. Това означава, че абонатите на ЧЕЗ в Западна България ще плащат годишно за ток с 6-12 лв. повече. И в момента електроразпределителните дружества, сред които и ЧЕЗ, са законово задължени да компенсират домакинствата, ако токов удар повреди или изгори електроуред. На практика обаче абонатите не се възползват от даденото им право заради трудното доказване на инцидентите. Въпросът обаче не е в това, а в съществуваща и в момента подобна възможност. Тоест, ако една такава такса, лансирана от Асен Христов, стане факт, не е ясно кой ще се застрахова за нещо, което е предвидено по закон. Това в случай, че тази такса е доброволна. А ако е задължителна, означава да се влезе в законодателно нарушение за вземането на пари за нещо, което е дадено от закона на абонатите. Над 2 млн. са клиентите на ЧЕЗ в Западна България. Проста сметка показва, че годишна новата такса ще осигури на "Еврохолд” допълнително между 12- и 24 млн. лв.
Председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд" обяви, че  сделката за енергийната компания ЧЕЗ е на стойност около 525 млн. лева. Изплатените 335 млн. лв. са само за чешкия дял. "Тези средства дойдоха по два пътя – единият е увеличения капитал на компанията със 157 млн. лева. Останалите средства дойдоха от синдикиран заем от големи международни институции, от 6 банки, в които участват държави и правителства. Няма скрит инвеститор и няма как да има такъв", обясни Христов. Сделката продължила около 3 години и около нея имаше всякакви интереси – държавни, политически, корпоративни. "Важното е, че сделката се случи и активът е в българско дружество", каза още Христов. "Еврохолд" има намерение да се освободи от останалите си бизнеси и да се съсредоточи само върху застрахователния и енергийния. Припомняме, холдингът вече обяви автомобилния и лизинговия бизнес за продажба. Xpиcтoв пocoчи, чe ЧEЗ е много добра компания, която работи на печалба, и едва ли цената на тока ще се увеличи толкова много, но все пак уточни, че всичко зависи от инфлацията в страната. Няма да има шоково покъпване на тока, освен ако няма някаква световна криза, добави Христов още. Cпopeд oдoбpeния oт KЗK пpoeкт "Eвpoxoлд” тpябвa дa инвecтиpa в cлeдвaщитe тpи гoдини мeжду 250 млн. и 300 млн. лв. в ЧЕЗ, като Христов уточни, че тази сума е калкулирана в цената на сделката.
Има идея да се засили работата с клиентите в посока да се даде на абонатите възможност да обслужват изцяло електронно своите сметки, каза още Христов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив