29 Март 2024, 17:08 Днес (12) | Вчера (11)

Абсолютната давност стимулира недобросъвестните платци, според колекторите

28 Юли 2020 10:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 юли 2020, 10:34

Поставянето на кредитора в неблагоприятни условия неизбежно ще повлияе върху икономиката и финансовия сектор, считат от Асоциацията на колекторските агенции

Асоциацията на колекторските агенции обяви, че подкрепя търсенето на решение на съществуващия проблем с "вечния длъжник" през законодателни промени, но предлаганите към момента решения са "на парче" и в ущърб на потребителите.
Въвеждането на безусловна 10-годишна давност на всички задължения на физическите лица не само че няма да реши проблема с "вечния длъжник”, но и ще създаде поредица от нови проблеми и рискове, които ще бъдат платени от добросъвестните граждани, считат колекторите.

Законопроектът за допълнение на Закона за задълженията и договорите, приет на първо четене през изминалата седмица, крие множество подводни камъни. Прибързаното му окончателно приемане, без да се вземат предвид мненията на експертите – икономисти, финансисти, банкови институции и без да се отчетат позициите на Министерството на финансите и Министерството на правосъдието, КРИБ, Асоциацията на банките, ВКС може да доведе до сериозни сътресения на икономическата среда у нас.
Добрите европейски и световни практики предлагат законово решение на проблема с "вечния длъжник" през закон за личния фалит. Такъв би дал защита на хората, изпаднали в невъзможност да изплащат дълговете си, но след задължително обследване на тяхната добросъвестност.
Текстовете на приетите на първо четене промени в Закона за задълженията и договорите предполагат безусловна давност, т.е. след изтичането на 10-годишния срок кредиторът да изгуби всяко право да търси дължимото, поемайки всички финансови щети за своя сметка.
На практика, давността представлява намеса в договорните отношения между две страни, като автоматично освобождава неизрядната страна от поетите ангажименти, посочват клекторите. Поставянето на кредитора в неблагоприятни условия неизбежно ще повлияе върху икономиката и финансовия сектор в страната, като затрудни и оскъпи ресурса. А това ще бъде цена, която ще плати добросъвестният потребител.
Давността ще донесе неминуем обществен дисбаланс между хората, които чакат изтичането на 10-те години, и тези, които съвестно погасяват задълженията си. Ако даден потребител действително е изпаднал в затруднения, то практиката сочи, че най-често той има повече от един кредит, което означава, че отпадането на един от тях не би решил ситуацията. Световната практика е да има ясни условия, при които дадено лице може да поиска личен фалит и да понесе съответните последствия от това.
Остава отворен и въпросът какво се случва с онези задължения, чийто срок е по-дълъг от 10 години, коментират от от асоциацията. Оттам считат, че проблем има, решаването му е наложително и трябва да се случи съобразно добрата европейска практика, след експертен дебат и в унисон с установените правни и етични норми за договорните отношения в една правова държава.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив