14 Май 2024, 11:16 Днес (4) | Вчера (12)

Абсурд: В Китай е "по-изгодно" шофьор да доубие блъснат от него пешеходец

07 Септември 2015 16:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 септември 2015, 16:51
Под лиценза на creativecommons

Въпреки че изглежда като абсурдна градска легенда, в Китай е финансово по-изгодно шофьор да убие пешеходец, отколкото просто да го рани, заради което не са редки случаите, в които водачите се връщат назад, за да прегазят жертвите си още няколко пъти

За зловещата практика разказва сайтът Slate.com. Причината за жестокостта е фактът, че глобата за това да убиеш пешеходец в катастрофа е обикновено между 30 хиляди и 50 хиляди долара. При такива инциденти водачите плащат, излежават няколко години в затвора и случаят приключва. Не така стоят нещата обаче в случаите, когато блъснатият пешеходец оцелее, но е с тежки травми. Тогава виновникът е длъжен по закон да плаща с години за здравните грижи за пострадалия. Често сумите надхвърлят 100 хиляди долара. Slate.com цитира случай, отразен в китайските медии, в който инвалид получил общо близо 400 хиляди долара за 23 години от шофьора, който го е блъснал.

Повечето хора се обединяват около мнението, че явлението "удари, за да убиеш" произтича поне отчасти от извратените закони за обезщетяване на жертвите.

Има и още една причина за това ужасяващо поведение на китайските шофьори - те знаят, че е много вероятно да не бъдат обвинени в убийство. Дори и когато случаят е заснет с охранителна камера, шофьорите, изглежда, са уверени, че ще успеят чрез подкуп или добър адвокат да избегнат тежки обвинения.

Много често водачите се измъкват от обвинения в убийства, като посочват, че при инцидентите са смятали, че карат върху торба за боклук или картонена кутия.

Статистиката подкрепя тези надежди - дори и в случаи, в които записи доказват, че след първия сблъсък шофьорът се връща и прегазва жертвата си втори, а понякога дори трети, четвърти и пети път, често те не получават по-тежка присъда, отколкото ако само бяха ранили жертвите.

Заради абсурдния закон и това, че много шофьори убийци не получават тежки наказания, понякога се стига до публични линчове на виновните за такива инциденти.

Същото се отнася и за Тайван, където ако осакатиш човек, трябва да платиш за грижите за него цял живот. Ако убиеш човека обаче, ще трябва да платиш само веднъж.

Все пак не всички шофьори, убили жертвите си, избягват наказание. Някои от тях лежат по повече от 10 години в затвора или получават смъртни присъди.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив