28 Март 2024, 17:59 Днес (11) | Вчера (12)

Авиогиганти разтревожени за безопасността на 5G

22 Декември 2021 14:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 декември 2021, 13:33

Boeing и Airbus алармираха министъра на транспорта на САЩ

Шефовете на двата най-големи производителя на самолети в света – Boeing и Airbus – призоваха правителството на САЩ да отложи пускането на нови 5G телефонни услуги, което е насрочено за началото на януари, пише TechNews.bg. В писмо, за което съобщава BBC, висшите ръководители на Boeing и Airbus предупредиха, че технологията може да има "огромно отрицателно въздействие върху авиационната индустрия”. Нотата идва като продължение на изразените по-рано опасения, че безжичният 5G C-Band спектър може да попречи на електрониката на самолетите.
Американските телекомуникационни гиганти са решени да пуснат своите 5G услуги на емблематичната дата 5 януари.
"Смущенията в 5G биха могли да повлияят неблагоприятно върху способността на самолетите да работят безопасно”, заявиха шефовете на Boeing и Airbus Americas – Дейв Калхун и Джефри Кнител – в съвместно писмо до министъра на транспорта на САЩ Пийт Бутигиг.
Подобно на Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA), двамата имат опасения относно потенциални смущения, които 5G оборудването може да предизвика в чувствителната електроника на самолетите, като например радиовисотомери.
"Airbus и Boeing работят с други заинтересовани страни от авиационната индустрия в САЩ, за да разберат какави биха могли да са потенциалните 5G смущения у радиовисотомерите”, се казва в изявление на Airbus. "Изпратили сме до Министерството на транспорта на САЩ предложение за …смекчаване на потенциалните рискове”.
FAA, от своя страна, издаде този месец директиви за летателна годност, предупреждавайки, че смущенията заради 5G могат да доведат до отклонения на полети. Асоциацията обеща да предостави повече информация преди датата на въвеждане – 5 януари.
Но американската група на безжичната индустрия CTIA заяви, че 5G е безопасна технология и обвини авиационната индустрия, че всява страх и изопачава факти.
"Забавянето ще причини реална вреда. Отлагането на внедряването за една година ще ни коства 50 милиарда долара икономически растеж, точно когато нашата нация се възстановява от пандемията”, каза главният изпълнителен директор на CTIA Мередит Атуел Бейкър в блог публикация миналия месец.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив