29 Март 2024, 16:56 Днес (11) | Вчера (11)

Австралиец заподозрян за атентата в Бургас

05 Февруари 2013 14:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 5 февруари 2013, 14:51
mvr.bg

Разкритието направиха западни източници, пожелали анонимност

Един от заподозрените за бомбеното нападение на летище „Сарафово” миналата година е австралиец, предаде АП, като се позова на двама западни официални представители, запознати с разследването. Източниците споделили информацията са пожелали да запазят анонимност.

 

Според публикации в медиите отвъд океана българските власти ще свържат атентата от 18 юли с радикалната ливанска групировка „Хизбулла” в доклад с изводите от разследването, който предстои да бъде представен днес.

Израел твърди, че Иран и „Хизбулла” са играли роля в заговора, но досега българските следователи не са направили тази връзка, припомня „Вашингтон пост”. В същото време радикалната шиитска организация отрича всякакво участие. По-рано „Уолстрийт джърнъл” съобщи, че София ще хвърли вината върху „Хизбулла”, като цитира свои източници от САЩ и Близкия изток.

В понеделник официални представители обявиха във Вашингтон, че Белият дом и Държавният департамент подготвят изявления в очакване, че разследването ще свърже атентата с групировката. Един от тях обърна внимание на отдавнашното желание на Вашингтон ЕС да признае „Хизбулла” за терористична организация. Ако групировката бъде свързана официално с терористичния акт, това ще засили натиска над Брюксел да направи именно това.

Миналия месец водещ следовател беше отстранен от работата по случая, след като разкри пред българската преса, че всички предполагаеми автори на бомбеното нападение са чужденци и не са имали местни съучастници. Станелия Караджова обяви, че единият от заподозрените е идентифициран и че вече е издадена заповед за задържането му, пише столичният американски всекиденвник.

По думите на Караджова новосъбраните доказателства свидетелстват, че операцията не е била планирана като самоубийствен атентат, както се смяташе първоначално. Атентаторът или е детонирал експлозивите погрешка, или е бил взривен от разстояние.

 

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив