28 Април 2024, 11:57 Днес (0) | Вчера (0)

Австралийското КФН предупреди застрахователите да не обработват небрежно искове

08 Март 2024 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 март 2024, 17:40

Застрахователите са длъжни да действат ефективно и честно, посочва надзорният орган

Австралийският регулатор на корпоративни, пазарни и финансови услуги издаде писмо, напомнящо на общозастрахователните компании за техните задължения като лицензополучатели на австралийски финансови услуги (AFS) при обработката на застрахователни искове, особено в отговор на тежки метеорологични явления. Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC) посочва в нарочно писмо, че застрахователите са длъжни да действат ефективно и честно, когато предоставят услуги за обработка на искове. Това включва своевременно разрешаване на искове особено на свързаните с тежки метеорологични явления. Писмото от ASIC е последното от поредицата действия на регулатора за подобряване на обработката на искове от страна на застрахователите.
Австралийското лято 2023-24 бе изпълнено с няколко тежки метеорологични явления – тропическият циклон Джаспър, както и коледните и новогодишните бури в Куинсланд, Нов Южен Уелс и Виктория, които са обявени за застрахователна катастрофа. Като се има предвид, че се очаква тежките метеорологични явления да зачестят и да са по-тежки, за общите застрахователи е все по-важно да се придържат към задълженията си, когато отговарят на искове, свързани с такива събитияь посочват от ASIC и напомнят на застрахователите, че от тях се изисква да комуникират прозрачно, ясно и своевременно с потребителите относно техните претенции, ефективно да управляват полиците към трети страни, включително оценители и търговци, да идентифицират ясно оплакванията на клиентите, да разпознават уязвимите потребители и да съобразяват с това обработката на  техните искове, както и да осигуряват достатъчно ресурси за обработка на искове и разрешаване на спорове. Също така компаниите трябва да гарантират, че служителите са  с подходящата експертиза.
От ASIC предупреждават още, че ще следят много внимателно как застрахователите подкрепят своите клиенти и ако бъде доказано неправомерно поведение от застрахователите, това може да доведе до принудителни действия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив