24 Април 2024, 12:51 Днес (7) | Вчера (6)

Австрийски компании могат да участват в строежа на пътища у нас

18 Септември 2012 15:44 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 18 септември 2012, 15:48
commons.wikimedia.org

България ще ползва австрийския опит в културните атракции при откриването на Дунав мост-2

Австрийски компании могат да участват в строежа на пътища у нас и в проекти във водния сектор. Това стана ясно по време на посещението на президента Росен Плевнелиев във Виена. България ще ползва австрийския опит в културните атракции при откриването на Дунав мост-2, съобщи БНР.
Привличането на австрийски инвестиции и засилването на икономическите отношения между България и Австрия са водещи теми в посещението на президента Росен Плевнелиев в алпийската държава. Плевнелиев посочи условията за привличане на качествени инвестиции у нас: "Отговорно отношение на всички по веригата - кметове, министри, съдии, прокурори. Ако ще забогатяваме, това няма да стане, като всеки си живурка в неговото блатце. Ще стане, когато разчистим водата в България за качествени инвестиции, за сигурност, за една много европейска и силна перспектива".

На българско-австрийския форум във Виена, в който участваха 400 австрийски компании, бяха постигнати и конкретни договорки. "Имаме сделка, подписана между българска и австрийска фирма за 60 милиона. Австрия е втори по големина инвеститор в България с 5,8 милиарда евро и е на път да инвестира нови 400 милиона за Горна Арда, OMW е на път да инвестира една много сериозна сума в концесията на блок "Хан Аспарух" на Черно море".

Освен в областта на енергетиката можем да си сътрудничим с Австрия и при проекти във водния сектор. Предстои да бъдат инвестирани десет милиарда евро в подобряването на водната инфраструктура и строежа на нови язовири у нас. Австрийски компании могат да участват и в проекти, свързани с електронното правителство, както и при строежа на пътища у нас, смята президентът: "Трябва да направим 11-километрови тунели, на "Струма" Лот 3. Това не е във възможностите на много компании в Европа". Ще ползваме и опита на Австрия в културните атракции при откриването на Дунав мост-2:"Австрия разполага с уникална технология, т.нар. "светлинен мост". Тя е изпробвана в Линц. За нас е изключително впечатляващо да вземем нещо, което е световна класа и да го направим в България. Северозападна България го заслужава".
България и Австрия имат добри икономически отношения въпреки кризата, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на българско-австрийски икономически форум във Виена. Държавният глава покани австрийските компании да инвестират у нас.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив