27 Април 2024, 10:42 Днес (0) | Вчера (11)

Австрия ни блокира за Шенген

14 Септември 2023 13:37 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 септември 2023, 13:36

В момента броят на мигрантите нараства в цяла Европа и в много страни се обсъжда допълнителен граничен контрол, например в Германия с Полша, каза вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер

Австрия отхвърли призива на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да отмени ветото си срещу присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство с аргумента, че разширяването на безвизовата зона в момента няма смисъл, предаде електронното издание "Юрактив", цитирано от БНР.
В речта си за състоянието на Съюза в сряда Фон дер Лайен призова за присъединяването на България и Румъния към Шенген, като призова Австрия най-накрая да ги пусне – "без допълнително забавяне". Австрия обаче побърза да отхвърли искането. "В момента броят на мигрантите нараства в цяла Европа и в много страни се обсъжда допълнителен граничен контрол, например в Германия с Полша", коментира вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер. "В този момент няма смисъл да говорим за разширяване на Шенгенското пространство. Имаме нужда от повече контрол, а не от по-малко", добави той.
Австрия блокира присъединяването и на двете страни, опасявайки се от приток на нелегални мигранти.
Според австрийското правителство двете страни не могат да контролират ефективно своите граници, които ще станат външни граници на блока след присъединяването им към Шенген.
Фон дер Лайен подчерта в речта си пред евродепутатите в сряда, че двете източноевропейски държави вече са се превърнали в модел, "показващ най-добрите практики както за убежището, така и за връщанията".
"Те го доказаха: България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство", добави Фон дер Лайен по време на речта си за състоянието на Съюза.
Някои партии в Австрия продължават да настояват правителството да вдигне блокадата за присъединяването на двете страни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив