28 Март 2024, 14:37 Днес (8) | Вчера (12)

Автономните коли и краят на собствеността

24 Февруари 2020 14:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 февруари 2020, 11:59

Транспортът на бъдещето ще е съобразен с редица индивидуални фактори – всяко придвижване ще се изпълнява със средство, подходящо за конкретния човек в конкретния момент

Една от най-големите промени, които човечеството ще преживее през настоящото десетилетие, е възходът на автономните превозни средства. Това носи както позитиви, така и потенциални опасности. Промяната ще обхване всичко – от личния живот до индустрията. "Благодарение на възхода на изкуствения разум скоро машините ще станат способни да шофират без надзор”, казва Роман Ямполски, изследовател в областта на изкуствения разум в Университета в Луисвил, цитиран в публикация на Gizmodo, пише TechNews.bg. Според Линдзи Васер, съпредседател на групата за защита на личните данни McMillan и нейната група за киберсигурност, въздействието на широко разпространените автономни превозни средства (АПС) ще бъде "огромно”.
"Редица индустрии ще бъдат засегнати. Загубата на работни места е неизбежна, като това ще обхване както директно засегнатите организации – такива като компаниите за таксиметрови услуги и логистични камиони – така и свързаните с тях отрасли като например автомобилното застраховане, бензиностанциите и съоръженията за паркиране”, смята Васер.

Край на собствеността
Настъплението на АПС ще се отрази и на начина, по който хората и домакинствата подхождат към транспорта, казва тя. Цената за притежаване на АПС дълго време няма да е по силите на повечето семейства, особено тези с по-ниски или средни доходи. Те няма да са в състояние да закупят такъв автомобил в близко бъдеще. "Въпреки това много потребители вероятно ще се откажат от модела на собственост на автомобил в полза на екосистемите за споделяне на превозни средства”.

Рискове
Въпреки че се очаква да има много ползи, свързани с АПС – например подобрена безопасност, повишена енергийна ефективност и мобилност за лицата, които не могат да шофират – технологията е свързана със значителни рискове. Така например, автономните коли могат да се използват злонамерено – като оръжие, ако хакер или кибер-терорист придобие контрол над автомобила.
За последиците от подобна ситуация можем да съдим по случаите от последното десетилетие, когато терористи използваха микробуси и камиони, за да атакуват централни градски локации, убивайки десетки невинни граждани.

Данните
Обемът на данните, генерирани от автономните превозни средства, ще са колосални. Това е на път да се превърне в мини-индустрия. От друга страна то поражда реални опасения за защитата на информацията, поверителността, личната неприкосновеност.
Въпреки че някои пазарни анализатори подкрепят ползите от доброволните кодекси на поведение в различните индустрии, по-вероятно е да се очаква правителствата да въведат конкретни закони за регулиране на боравенето с данни в автомобилната индустрия, прогнозира Васер.

Градовете

Градската среда ще се преобрази напълно благодарение на възхода на автономните превозни средства, казва Сара Кауфман, асоцииран директор на Центъра за транспорт на NYU Rudin. Тя смята, че голяма част от 2020-те ще бъдат белязани именно от възхода на АПС.
"Всички и всичко ще се движат на флотилии”, казва Кауфман. "Ще има флотилии от таксита, флотилии от логистични камиони, мотори, дронове. В градовете ще липсва притежание на превозни средства”.
Вместо това, според нея, хората ще пътуват благодарение на голяма, дълбоко интелигентна мрежа, в която транспортът ще е съобразен с редица индивидуални фактори – например личния календар със срещи, персоналното настроение, физическия състав и транспортните нужди на конкретния човек. Всяко придвижване ще се изпълнява със средство, подходящо за конкретния човек в конкретния момент.

Разумни препоръки
Нещо повече, изкуственият разум ще е стигнал дотам, че телефоните ни и гласовите ни асистентите ще са част от транспортния пейзаж. Те ще се намесват, например за да кажат нещо от рода на "снощи яде твърде много пица, по-добре е днес да вземеш велосипеда и да повъртиш педалите до работа” или пък "тъй като трябва да заведеш детето и неговите три другарчета на тренировка днес, по-добре е да вземеш този мини-ван”.
Всички превозни средства на улицата ще се разпознават взаимно и ще се движат в перфектен синхрон, за да избегнат сблъсъци и конфликти, казва Кауфман. Разбира се, те ще се движат по-бавно, "но безопасно и специфично за нуждите на потребителите”, казва Кауфман.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив