15 Май 2024, 14:59 Днес (8) | Вчера (11)

Агенция "Митници" отне лиценза за данъчен склад на "Лукойл България"

22 Април 2013 12:48 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 22 април 2013, 13:07

Уредите за контрол и отчет на складовата наличност не предавали данни към информационната система на митниците

С решение на директора на Агенция „Митници” от днес е отнет лиценза, издаден на лицензирания складодържател „Лукойл България” ЕООД за управление на данъчен склад с адрес „Продуктопроводи – продуктопровод от „Лукойл Нефтохим Бургас” АД до Пласментно-снабдителна база Илиенци със свързаните с него бази Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиенци.” Решението е на база извършените проверки за съответствие на средствата за измерване и контрол в данъчния склад на изискванията на Наредба № 3.
На 31 март 2013 г. изтече срокът, в който „Лукойл България” ЕООД трябваше да приведе дейността си в съответствие с изискванията на Наредба № 3. До тази дата трябваше да бъдат монтирани средствата за измерване и контрол на местата за въвеждане и извеждане на енергийни продукти в и от нефтопровода към или от прилежащите му складови бази, част от данъчния склад, обявиха от агенция "Митници".

Оттам добавиха, че преди седмица са уведомили „Лукойл България” ЕООД, че поставените уреди не предават данни към информационната система на Агенцията и че е установено несъответствие между данните в регистъра и складовата наличност. Преди това проверка на Митница Столична на място установила, че в една от базите на „Лукойл България” ЕООД няма монтирани средства за измерване и контрол, а в друга те не са свързани.

Поради това в периода 9-12 април 2013 г. митнически служители са проверили данъчния склад. Резултатът - в две от базите монтираните сензори не функционират, като в едната откриха и тръбни отклонения, даващи възможност за заобикаляне на сензорите. В други две база уредите функционират без да предават данни към информационната система на Агенция „Митници” и също са открити тръбни отклонения.

Повторна проверка на 18-ти и 19 април в една от базите отново е установила, че поставените уреди не отговарят на изискванията на Наредбата. Отново са открити и тръбни отклонения, даващи възможност за заобикаляне на измервателните уреди.

Заради тези несъответствия от митниците смятат, че лицензът на складодържател „Лукойл България” ЕООД може да бъде отнет.

Междувременно на 19 април 2013 г. Агенция „Митници” е уведомила „Лукойл Нефтохим Бургас” АД , че Актът за съответствие с изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове на данъчен склад Нефтопристанище Росенец е издаден на 11 април без да са известни констатираните по-късно обстоятелства.

От Агенция „Митници” припомнят на „Лукойл Нефтохим Бургас” АД, че срокът за привеждане в съответствие с изискванията на Наредба № 3 на данъчен склад Нефтопристанище Росенец е 1 юни 2013 г. За случая е уведомен президентът на ОАО „Лукойл” Вагит Алеккперов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив