29 Март 2024, 02:27 Днес (0) | Вчера (11)

Агенцията за атомна енергия решава дали да бъдат свалени санкциите срещу Иран

15 Януари 2016 10:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 януари 2016, 09:42

Очаква се днес Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да огласи доклада си за това дали Иран е спазил поетите ангажименти в споразумението за ядрената си програма с държавите от групата "5+1" (САЩ, Китай, Франция, Русия, Великобритания и Германия)

Очаква се днес Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да огласи доклада си за това дали Иран е спазил поетите ангажименти в споразумението за ядрената си програма с държавите от групата "5+1" (САЩ, Китай, Франция, Русия, Великобритания и Германия), предаде "Ройтерс".

По-рано през седмицата иранският зам.-министър на външните работи Абас Арагчи заяви, че в петък МААЕ ще оповести, че страната му е спазила поетите ангажименти. "И в събота или неделя... ще обявим влизането в сила на ядреното споразумение", добави той.

Очаква се иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф и върховният представител на ЕС по външна политика и сигурност Федерика Могерини да излязат на 16 или 17 януари със съвместно изявление за прилагането на споразумението за ядрената програма. 

От МААЕ отказаха да коментират дали докладът ще излезе днес.

Ако заключението на агенцията е положително, това ще означава, че МААЕ приключва 12-годишното си разследване срещу ядрената програма на Техеран, като си запазва правото да прави проверки при информация за нова подозрителна активност. Освен това така ще се постави началото на изпълнението на споразумението между Ислямската република и преговарящите от формата "5+1".

Една от най-важните последици при положителен доклад ще бъде вдигането на дългогодишните санкции срещу Иран, включително ембаргото за износ на петрол. За да стане това възможно, МААЕ трябва да се увери, че Техеран е изпълнил всички условия от споразумението от юли 2015 г. Сред тях са задължението на Иран да намали значително броя на ядрените си центрофуги за обогатяване на уран, както и да циментира части от ядрената площадка в Арак. Освен това страната трябва да намали запасите си от нискообогатен уран, за да разсее подозренията, че разработва ядрено оръжие.

В сряда държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че изпълнението на договореностите по сделката "може да бъде факт в близките дни". Кери допълни, че Иран е в процес на извеждане от експлоатация на реактора в Арак.

На свой ред Федерика Могерини коментира в началото на седмицата: "Очакванията ми са изпълнението на ядреното споразумение да започне скоро".

Вчера ЕС отложи премахването на санкциите срещу Иран с още две седмици – техническа мярка, за да се даде време за прилагането на ядреното споразумение. Отменянето на някои санкции срещу Иран, сроковете на които предстои да изтекат шест месеца след историческото споразумение от 14 юли, сега ще трябва да изчака до 28 януари, макар много дипломати да очакват отменянето им да стане по-рано. 

Европейският съвет обяви в изявление, че решимостта му да отмени икономическите санкции над Иран ще се реализира веднага, щом МААЕ се съгласи, че Иран е предприел нужните мерки. 

Според експерти, интервюирани от агенция "Блумбърг" (сред които анализатори от UBS и Saxo Bank), след вдигането на санкциите Техеран ще може да възстанови добива на петрол в два пъти по-малък от планирания обем. По-конкретно Ислямската република ще е в състояние да увеличи прозводството с 3.7% или със 100 000 барела на ден месец след премахването на санкциите. Половин година след това Техеран ще може да добива с 400 000 барела повече на ден.

По-рано министърът на петрола на Иран Биджан Намдар Занганех заяви, че само няколко седмици след премахването на ограниченията страната ще увеличи производството с половин милион барела на ден.

Преди време Техеран обеща, че ще се бори да възвърне пазарния си дял, което означава, че ще влезе в пряка конкуренция с Русия и членовете на ОПЕК. Саудитска Арабия – най-големият производител от ОПЕК и основен геополитически опонент на Иран – понижи цените на петрола за европейските пазари в очакване на завръщането на Ислямската република.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив