29 Март 2024, 08:38 Днес (0) | Вчера (11)

Агенцията по лекарства не е независим орган, разкри директорът й

01 Октомври 2014 15:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 октомври 2014, 14:06
Под лиценза на creativecommons

В понеделник, 29 септември 2014 г., директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) доц. Асена Симеонова е подала сигнал до Прокуратурата за "зловредни практики в ИАЛ", за които Националната аптечна камара сигнализира отдавна

Това става ясно от съобщение, изпратено от камарата, в което се цитира позицията на доц. Симеонова.

"Обществото следва да знае, че държавният лекарствен регулатор бе използван за маша срещу бизнес конкуренти години наред. Нека Прокуратурата извърши необходимите проверки и установи кой точно е злоупотребил с властта, дадена му от Закона, да контролира независимо една особено деликатна сфера - лекарствата в страната и лекарство-снабдителната система.", апелира доц. Симеонова.

Тя изтъква, че проверки върху дейността на фармацевтите са извършвани от хора, "които не могат да напишат формулата на витамин С, камо ли да установят дали един магистър-фармацевт действа в нарушение на фармацевтичните правила".

"Да, в българския лекарствен регулатор няма електронен регистър на лекарствата вече над десет години!", продължава доц. Симеонова и допълва, че "Регистърът на ИАЛ е жалко подобие на регистър със сканирани хартиени страници с подписи и печати. Има грешки в информацията, на която трябва да се осланят лекари и фармацевти, линкове водят към грешни статии."

"Да, българският лекарствен регулатор скри преди години гафа, че на опаковката на едно лекарство за бебета бе посочена грешно 10 пъти по-ниска доза! И си замълча, докато лекарството се изчерпи.", разкрива скандално директорът на ИАЛ.

По думите на Асена Симеонова българският лекарствен регулатор "само на английски език се казва "Българска агенция по лекарствата" (Bulgarian Drug Agency), за да създава впечатление на европейските ни партньори, че е независим държавен орган. Всъщност, Българската агенция по лекарствата не е независим орган, а политически подчинен орган на политическата власт", заявява тя и дава за пример, че Изпълнителна агенция по лекарствата е с принципал Министъра на здравеопазването, а изпълнителният директор на ИАЛ не се назначава от борд от експерти, а от текущия министър.

Зад доц. Симеонова застава и Управителният съвет на Националната аптечна камара, който подкрепя нейните действия "по осветляване на тъмната страна на българския лекарствен регулатор".

"Настъпи времето длъжността на Изпълнителния директор на ИАЛ да се заема само от магистър-фармацевт с достойнство и безупречна професионална репутация както у нас, така и в чужбина! Крайно време е Изпълнителната агенция по лекарствата да се превърне в независим държавен регулатор, еманципиран от конюнктурата на политическите боричкания.", категорични са от аптечната камара.

"Управителният съвет на Националната аптечна камара поздравява служебния министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков и неговия екип за куража да подкрепят действията на доц. Стоименова в един деликатен за страната период, в който държавната администрация по презумпция е спряла да работи, чакайки да види новия победител в изборите! Останалото би било пряко признаване за истинността на фактите в подадения сигнал!", завършват от Националната аптечна камара.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив