16 Април 2024, 23:21 Днес (11) | Вчера (10)

Академични учени и синдикалисти обсъждаха осигурителната система у нас

27 Октомври 2015 10:44 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 октомври 2015, 10:25

Форумът бе организиран от катедра "Трудово и осигурително право" на Софийския университет

Президентът на КНСБ Пламен Димитров взе участие в научно-практическа конференция на тема: "Осигурителна ли е българската осигурителна система", която се състоя на 26 октомври 2015 г. в сградата на Софийски университет "Свети Климент Охридски". Форумът бе организиран от катедра "Трудово и осигурително право" на СУ "Св. Климент Охридски".

В работната дискусия се включиха - Васил Мръчков - доктор хонорис кауза на СУ "Св. Кл. Охридски", проф. д-р Емил Мингов от СУ "Св. Кл. Охридски", проф. д-р Красимира Средкова - СУ "Св. Кл. Охридски", доц. д-р Ивайло Стайков - Нов български университет, Добринка Бонева - МТСП, д-р Паунита Петрова - КТ "Подкрепа", ас. Албена Великова, СУ "Св. Кл. Охридски", Христина Митрева, консултант по социално осигуряване към КНСБ и други.

Лидерът на Конфедерацията Пламен Димитров разгледа системите на осигуряването като цяло и в частност във фокуса на държавното обществено осигуряване и обърна внимание на международните актове като ангажимент на държавата за обхват и ниво на защита, както и финансирането и осигуреността. Те се основават на принципите на солидарност и справедливост на предоставяне на правата като част от механизма за осигурителност (адекватност) на системата. Президентът на КНСБ говори и за  съотношението между индивидуалното спестяване  и колективното осигуряване като допълващи се, а не заместващи се фактори.

Представителите на КТ "Подкрепа" - Антония Боянова и д-р Паунита Петрова, също взеха участие в събитието.

Д-р Петрова представи доклад на тема "Международноправната защита на социалните права и българската осигурителна система", в който застъпи тезата, че е важно държавата да спазва международноправните си задължения, които е поела по редица международни универсални и регионални договори в областта на защитата на социалните права, вкл. и по отношение на правото на обществено осигуряване и социална сигурност. Изключително важно е тези минимални стандарти, установени в международните договори да бъдат развити и надградени. Българската осигурителна система се стреми само да покрие минималните международни стандарти, но не надгражда, а остава на установения минимум. Тя трябва да се развива и усъвършенства в посока на предоставяне на по-големи гаранции за социалната сигурност на всички и то не само под страх от международноправна отговорност, а със съзнанието, че по Конституция Р България е обявена за социална държава

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив