17 Май 2024, 02:13 Днес (0) | Вчера (11)

Активността в еврозоната през август се свива за втори пореден месец, сочи проучване

23 Август 2022 13:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 август 2022, 13:56

В основата на този пореден спад са двете най-големи икономики - Германия и Франция

Глобалната активност в еврозоната се е свила за втори пореден месец през август, сочи предварителният индекс Пи Ем Ай (PMI) на "Стандард енд Пуърс глоубъл" (S&P Global), съобщи БТА. Равнището на активността е тласнато надолу от нов спад на обема на новооткритите бизнеси, а силното поскъпване на живота е понижило търсенето в сектора на услугите. Компаниите за услуги отчитат почти пълна стагнация спрямо юли, докато в производствения сектор спадът е продължил и този месец.
Предварителният смесен индекс Пи Ем Ай за глобалната активност в еврозоната се е понижил до 18-месечен минимум от 49,2 спрямо 49,9 през юли. Свиването на активността през август се е ускорило спрямо предходния месец.
Икономистите, анкетирани от Дау Джоунс нюзуаър, очакваха спад на индекса до 49. Равнище над 50 означава растеж, а под този праг означава свиване на активността. Предварителният индекс Пи Ем Ай за сектора на услугите в еврозоната е намалял до 50,2 през август (17-месечен минимум) спрямо 51,2 през юли.
Флаш индексът за заводското производство е нараснал до 46,5, което е 2-месечен максимум. През юли равнището беше 46,3. Показателят за промишленото производство обаче отстъпва до 49,7 през август (26-месечен минимум) спрямо 49,8 през юли.
Платените и фактурираните цени от компаниите в еврозоната отново са нараснали с устойчив темп през август. Проучването обаче отчита нови признаци за ограничаване на растежа на цените, тъй като инфлацията при разходите и тарифите е отстъпила спрямо юли.
Безпокойствата за развитието на икономическата конюнктура са оказали натиск върху доверието на компаниите, което е на относително ниско равнище. Тази тенденция се е отразила на растежа на заетостта, като темпът на създаване на нови позиции е отслабнал до най-ниско равнище от близо година и половина.
Заводската активност продължава да намалява за трети пореден месец и то с постоянен темп. И докато активността е продължила да се разраства в сектора на услугите, растежът е забавил темп за четвърти пореден месец до най-слабия ритъм от началото на възстановяването на сектора през април 2021 г.
В основата на този пореден спад на глобалната активност в еврозоната са двете най-големи икономики - Германия и Франция. В Германия поредният спад на производството и засиленото свиване в сектора на услугите са довели до най-голямото понижение на глобалната активност от юни 2020 г. Във Франция глобалната активност се е свила за първи път от 18 месеца, теглена надолу от силното намаляване на производството в заводите и забавянето на растежа в сектора на услугите.
Забавянето на активността е особено подчертано при производителите на основни метали и в автомобилния сектор. Спад се наблюдава и в някои подразделения на сектора на услугите като туризма, развлекателната дейност и недвижимите имоти.
По-слабата активност се дължи на отслабналото търсене, като общият обем на новооткритите бизнеси силно е намалял за втори пореден месец. Най-отчетливо е свиването в промишленото производство. Спадът на търсенето води до натрупване на складови наличности, като запасите от готови продукти са се увеличили за втори пореден месец - най-голямото им увеличение от началото на това проучване преди над 25 години.
Въпреки лекото подобрение спрямо юли, доверието на компаниите остава относително слабо през август - второто най-ниско равнище от първата вълна от КОВИД-19, като анкетираните изразяват безпокойство от опасността от икономическа рецесия.
Лошите перспективи за активността през идните 12 месеца, в съчетание със спада на обема на новите бизнеси и появата на излишни капацитети в предприятията са довели до забавяне на темпа на откриване на нови работни места през август, за трети пореден месец, до най-ниското равнище от март 2021 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив