29 Март 2024, 14:41 Днес (9) | Вчера (11)

Активността на жилищния пазар у нас бележи ръст от 5-7% за година

04 Април 2017 17:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 април 2017, 17:08

Очакванията за 2017 г. са да има вълнообразен ръст в големите градове в България

Активността на пазара на жилища в страната нарасна с  5-7%  в рамките на година, според активните участници в имотния сегмент. Покачването в броя сключени сделки в столицата беше около 9%, като очакванията за 2017 г. са подобен ръст да се разгърне вълнообразно и в останалите големи градове в България. Това според експертите, ще се случи по-осезаемо в най-големите областни населени места.

"Няколко са факторите, които обусляват активния пазар на национално ниво – стабилни цени на имотите, улеснено кредитиране, ниски лихви по депозитите, относително устойчиви доходи на населението. Колкото по-оптимистична е цялостната икономическа картина в даден град, толкова по-активен е жилищният сегмент. В София вече станахме свидетели на разцвет в сферата. Следващото голямо населено място, което има подобен потенциал, е Варна”, казва Люба Атанасова, изпълнителен директор на една от компаниите за недвижими имоти.
По думите й, за последната година броят на реално сключените сделки във Варна е с около 4-5% по-висок спрямо предходната 2015 година. Допълнителен ръст от около 2% се наблюдава в първото тримесечие на настоящата 2017 година. В ценовите нива също има покачване, което отново е в рамките на около 5-6%.

Средната цена на квадратен метър във Варна е 761 евро/кв.м, като това са последните обобщени данни за първите три месеца на 2017 година, посочва Делян Димитров, регионален мениджър на компанията във Варна. "Това представлява леко покачване спрямо последните три месеца на 2016 г., когато стойността на кв.м е 752 евро и по-сериозен ръст на годишна база – квадратният метър в Морската столица в първото тримесечие на 2016 г. е 710 евро на кв.м. Това прави Варна втория най-скъп град след София”, казва Делян Димитров.

По думите му, втората позиция в класацията на ценовите нива е устойчива за Морската столица. "Градът запазва втората си позиция от началото на кризата до днес. Преди настъпването й, голяма част от варненските имоти бяха по-скъпи от софийските. Към момента е рано да говорим за завръщане на подобна тенденция. Все пак налице са индикации, че стъпването на различни аутсорсинг компании в града ще се отрази благотворно и върху пазара на жилища. Към момента обаче събитията следват естествения си ход – привлечените в този сектор специалисти са преди всичко наематели на жилища. Въпрос на няколко години е те да натрупат определен обем средства, които да решат да вложат в недвижим имот, както това се случи в столицата”, казва още Делян Димитров.

Според него, търсенето значително изпреварва предлагането в морския град. "Към момента продавачите все още не могат да отвърнат на засиления интерес от страна на купувачите. Свидетели сме и на известно разминаване между конкретните имоти, които се предлагат, и тези, които се търсят най-активно. Това ще бъде едно от основните ни първи предизвикателства в рамките на тази година – да създадем у двете страни реалистични очаквания за това, което могат да постигнат на днешния пазара”, коментира Димитров.

Според него, именно активното търсене ще бъде един от факторите за допълнителен ръст на цените във Варна през 2017 г. Най-търсени от купувачите са двустайните и тристайните апартаменти в града. Близо половината от сключените в последните месеци сделки са на стойност между 30 000 и 50 000 евро. Други 20% от реализираните имоти струват между 50 000 и 70 000 евро. Малко под 10% са покупките на апартаменти на стойност над 100 000 евро. "Двустайните жилища в града се реализират за около 45 000 – 50 000 евро, а тристайните – в рамките на 70 000 евро”, посочва Димитров.

От съществено значение за купувачите е вътрешното разпределение на имота, средният етаж, доброто изложение. Ако се стигне до необходимост от компромис, той обичайно е с цената. Локацията не е от решаващо значение за варненци. "Повечето квартали в града предлагат добра инфраструктура, функционална комуникация и транспорт на относително идентични цени. Все пак сред най-желаните квартали се нареждат Левски, Чайка, центърът на града, Колхозен пазар, районът на лятно кино Тракия.

Във Варна от началото на годината 65% от сделките са реализирани за по-малко от един месец. Следващият най-популярен период на търсене е между 1 и 3 месеца. Незначителен дял от общия обем представляват покупките между 3 и 6 месеца или повече, посочват още експертите.

Ипотечното кредитиране е по-слабо разпространено сред варненци на фона на софийската картина, но идентично с останалите големи градове в страната. Около 70% от сделките през последната година са реализирани с пари в брой. При останалите покупки клиентите ползват различно банково кредитиране – най-често между 50% и 80% от стойността на имота или дори по-голям външен заем.

И на този пазар отстъпките не са на мода. Най-много сделки – около 45%, са сключени с компромис от офертната цена между 1000 и 5000 евро. Други 25% от покупките са реализирани без никаква отстъпка, а разлика с първоначалната стойност от над 20 000 евро се наблюдава при една 3-4% от случаите.

"Във Варна не са малко сделките за инвестиция – между 12 и 15% от нашите клиенти купуват имот, който да отдават под наем, като тенденцията е тази практика да зачестява”, коментира Делян Димитров.

Профилът на купувача във Варна не се различава съществено от общовалидния за страната. Най-често това са млади хора – между 25 и 45 години, с деца, които купуват дом за семейството си. Не е съществен делът на чуждестранните купувачи, но голяма част от хората работят като моряци. Тази професия формира съществен дял от от всички купувачи на жилищни имоти в града.

Активен е и пазарът на наеми в града, като средната стойност за Морската столица е около 500 лева за голям двустаен или малък тристаен апартамент на комуникативна локация. По-търсени са жилищата в районите, разположени в близост до по-големите университети в града. Наемателите обикновено търсят полуобзаведено жилище с функционално разпределение.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив