14 Май 2024, 00:48 Днес (0) | Вчера (12)

Акции на "Алианц" - Мюнхен се предлагат на български служители

20 Септември 2002 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

"Алианц България холдинг" ще стимулира своите служители, като им предложи акции на "Алианц" АГ-Мюнхен, на преференциални цени.

Това съобщи Страхил Виденов, изпълнителен директор на ТБ "България инвест", която е част от немския финансов холдинг. На заседанието си в сряда Държавната комисия за ценни книжа реши банката да бъде освободена от задължението да прави проспект на акциите на "Алианц", които ще се предлагат на българските служители. Освобождаването се налага, тъй като акциите на германската компания не са регистрирани за търговия у нас.
Програмата за стимулиране на служителите предвижда акциите на германската централа да се продават с отстъпка, която за различните държави е различна, но варира между 10 и 30% от пазарните равнища. Цената преди отбивката е фиксирана на 11 септември и е 114 евро при номинал от 100 евро. От "България инвест" се въздържаха да кажат точния процент на отстъпка, която ще ползват българските служители.
Основната цел на програмата е да направи служителите от българското поделение съпричастни към целите на компанията и допълнително мотивирани за постигането им. Тъй като за подобен ефект се иска повече време, те няма да имат право да продават акциите си веднага след придобиването. Навсякъде по света, където се прилага проектът, блокиращият срок е между една и три години, като в България този срок ще бъде максималният.
"Записването на акциите ще започне в понеделник, 23 септември, и ще продължи до 11 октомври", уточни Виденов. Предвижда се през този период да се направят три или четири вътрешнофирмени представяния на програмата и на ползите от нея. Според директора на банката потенциалният кръг от служители, които ще обхване програмата, е над 600 души. Акции от мюнхенската централа могат да придобият всички работещи в дружествата от холдинга, които са на трудов договор, не са в изпитателен срок и не са с предизвестие за прекратяване на трудовоправните им отношения с "Алианц" към 1 октомври.
На вчерашната борсова сесия акциите на "Алианц" АГ-Мюнхен се търгуваха на цена от 93 евро. Според "Ханделсблат" в четвъртък цената им е паднала за първи път от началото на 90-те години под 90 евро, като са достигнали стойност от 87.90. Доскоро книжата на "Алианц" се търгуваха на цена над 275 евро. Въпреки това при отстъпка от примерно 20% реалната им цена е вече под текущата пазарна и съответно изгодна за покупка.
Книжата на "Алианц груп" от 3 ноември 2000 г. се търгуват на Нюйоркската фондова борса. Мотивационната програма датира от 2000 г., когато беше дадена възможност на служителите на германската финансова група от 11 страни да закупят от преференциалните акции. През 2001 г. беше дадена възможност на други 12 страни, в които влиза и България, да се възползват от този стимул. Миналата година механизмът беше пробван в българското подразделение чрез частично пласиране на акции, от което са се възползвали ограничен брой служители. В България подобни мотивационни схеми са използвани и от IBM - България, и "Интербрю".
"Алианц България холдинг" е първата финансова група у нас. В структурата й освен ТБ "България инвест" влизат застрахователните дружества "Алианц България", "Алианц България живот" и "Енергия", пенсионното дружество "Алианц България" и лицензираният презастрахователен брокер "България нет". Досега в България подобни мотивационни схеми са използвани от IBM - България, и "Интербрю".

Борислав Йорданов

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив