29 Март 2024, 10:34 Днес (3) | Вчера (11)

Акциите на банките поскъпват след стрестеста

01 Август 2016 16:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 август 2016, 15:29
под лиценза на creative commons

Монте деи Паски ди Сиена е най-лошо представилата се банка при тестовете за устойчивост, резултатите от които бяха публикувани късно в петък от Европейския банков орган

Акциите на банка Монте деи Паски ди Сиена се повишиха с над 6%, което е признак, че пазарите приветстват спасителните планове за банката.

Монте деи Паски ди Сиена е най-лошо представилата се банка при тестовете за устойчивост, резултатите от които бяха публикувани късно в петък от Европейския банков орган (European Banking Authority - EBA), припомня БТА. 

Очаквайки такива резултати, банката обяви, че ще продаде над половината от "лошите" си заеми и ще започне програма за рекапитализация на стойност до 5 милиарда евро. 

Акциите на банката поскъпнаха с над 6 процента на борсата в Милано, достигайки почти 0,33 евро. Днешното представяне на акциите е следено отблизо, тъй като е първият тест за реакцията на пазарите към спасителния план на Монте деи Паски ди Сиена, обявен в петък малко преди Европейския банков орган да разгласи резултатите от стрес тестовете след затварянето на европейските борси. И други италиански банки се представят добре. 

УниКредит (UniCredit), на която също може да се наложи да прибегне до рекапитализация след резултатите от тестовете, оказали се под средните, отчете поскъпване на акциите си с 3,1 на сто до 2,26 евро, а акциите на Банка Интеза (Banca Intesa), която има добри резултати от тестовете, скочиха също с 3,1 на сто до малко над 2 евро.

Акциите на двете най-големи германски банк и Дойче банк (Detsche Bank) и Комерцбанк (Commerzbank) силно поскъпнаха днес след положителната оценка, която получиха на стрес тестовете, проведени от Европейския банков орган (European Banking Authority - EBA), предаде ДПА. 

Ценните книжа на Дойче банк започнаха сесията с растеж от 2,45 на сто, а на Комерцбанк поскъпнаха с 1 на сто. Двете банки са сред десетте с най-слаби резултати сред общо 51 европейски финансови институции, които бяха подложени на проверката дали могат да поемат големи икономически и финансови шокове. 

Акциите на австрийската Райфайзен банк интернешънъл (Raiffeisen Bank International) обаче днес се сринаха със 7,12 на сто, след като банката бе класирана на предпоследно място в стрес тестовете, информира австрийският в. "Пресе". 

Европейските инвеститори все пак поеха дъх с облекчение, тъй като регулаторният орган по същество одобри състоянието на повечето проверени банки. 

Общоевропейксият банков индекс Eurostoxx Bank 600 се повиши с 0,84 на сто в началото на борсовата сесия. Индексът все пак е с 26,27 на сто под стойността си от началото на годината заради цялостните опасения за банковия сектор.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив