25 Април 2024, 15:53 Днес (11) | Вчера (12)

Акционерите на "Пежо" одобриха мегасливането с "Фиат"

04 Януари 2021 14:51 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 януари 2021, 14:51

Това е една последните стъпки към създаването на четвъртия по големина автомобилен производител в света

Акционерите на собственика на "Пежо" - PSA Group дадоха зелена светлина на сливането на френската компания с "Фиат Крайслер" (Fiat Chrysler, или FCA), като това е една последните стъпки към създаването на четвъртия по големина автомобилен производител в света, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР. На специално събрание на акционерите сделката за създаване на новата компания, наречена Stellantis, беше подкрепена първо от топ инвеститори с двойно право на глас, включително семейството на "Пежо", китайската фирма Dongfeng и френската държава, посредством Bpifrance (Френската банка за инвестиции). Всички останали акционери на PSA подкрепиха сделката с цели 99,85% на второ събрание, проведено онлайн. Инвеститорите на FCA пък трябва да дадат своята присъда по-късно днес. "Готови сме за това сливане", заяви главният изпълнителен директор на PSA Карлос Таварес и добави, че датата за приключване на сделката ще бъде обявена скоро, ако самата сделка бъде одобрена от всички акционери. Той каза, че сделката вече е преминала всички регулаторни тестове.
Акционерната структура ще бъде променена като част от сливането и съществуващите права на двойно гласуване - които се натрупват с течение на времето и придават на топ инвеститорите по-голяма тежест в решенията - няма да бъдат пренесени в новата съвместна компания.
Таварес, който ще поеме кормилото на обединената компания, ще трябва да съживи присъствието на автомобилния производител в Китай, да рационализира разрастващата се глобална империя и да се справи с огромния производствен свръхкапацитет, както и да се съсредоточи, подобно на своите конкуренти, върху създаването на по-екологични автомобили.
Общата фирма Stellantis ще има 14 автомобилни марки - от Fiat, Maserati и фокусираните в САЩ Jeep, Dodge и Ram, до марките PSA Peugeot, Citroen, Opel и DS. PSA традиционно е по-фокусиран върху автомобилния бизнес в Европа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив