13 Май 2024, 14:48 Днес (9) | Вчера (0)

Алармират за недостиг на кадри в строителния бранш

06 Юни 2023 11:29 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 юни 2023, 10:31

Няма достатъчно обучени професионалисти, свързани с енергийната ефективност

Наблюдава се недостиг на кадри в строителния бранш, особено в сферата, свързана с внедряването на методите за енергийна ефективност. Това показва проучване на "Маркет Линкс" сред около 100 фирми в цялата страна, предаде БНР. Основната причина е, че няма достатъчно обучени професионалисти. Над 80% от фирмите твърдят, че са напълно готови в организационен план, но най-неготови са във финансов. Част от тях са скептични към прехода към зелена икономика посочвайки, че това ще бъде поредната "имитация" и "побългаряване". Въпреки това те смятат, че това е посоката за развитие, която е неизбежна.
Само 10 % от фирмите, участвали в проучването, заявяват, че техни служители са участвали  през изминалите няколко години в обучение, свързано с енергийна ефективност. Това обясни доц. Цветелина Стоянова, експерт- изследовател в "Маркет Линкс".
Голям проблем се оказва, че енергийните одитори са много небалансирано разпределени между София и страната. Проблем е и че те могат да работят само в две консултантски фирми, допълни Стоянова. Това ги ограничава и забавя процесите. Експертите от бранша посочват, че има необходимост от координиране и съгласуване на действия между обучението и подготовката на нужните кадри. "Браншът е в криза на кадри. Една от причините е, че архитектите се преквалифицират на ИТ специалисти. Това беше много изненадващо. Другото нещо, което ни впечатли е липсата на възможност за придобиване на практически умения. Студентите са много откъснати от практиката. Няма проектантски колективи, които да им помогнат да навлязат в бранша. Другият проблем, който всички изтъкнаха е административната тежест", обясни експертът.
Резултатите от проучването не са изненадващи, коментира изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие Ивайло Алексиев. "Всички програми, свързани с енергийна ефективност до момента бяха старт и стоп програми - като има програма, има търсене, като няма програма, няма търсене. Няма как един бизнес да оцелее по този начин - нито консултантския, нито строителния бизнес. Като приключи поредната мащабна акция, строителните фирми си губят квалифицираните работници, които са обучили. Те заминават на друго място, в чужбина най-често. Консултанти няма нужда да се създават в огромно количество", коментира той.  Според него, трябва да има постоянни инициативи, които да поддържат интереса към сградното обновяване, проектите за енергийна ефективност и за възобновяеми източници.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив