13 Май 2024, 19:14 Днес (12) | Вчера (0)

Алианц поиска ДЗИ

30 Април 2002 в-к "Застраховател" по статията работи:
A+ A-

Въпреки наложената от Агенцията за приватизация забрана за изнасяне на информация кои са кандидат-купувачите за ДЗИ ЕАД все пак станаха известни поне част от потенциалните собственици на държавния застраховател.

Според източници, пожелали анонимност, с голяма доза сигурност може да се твърди за поне три подадени предварителни оферти за ДЗИ. Това са: “Алианц”, “Чешка поищовна” (това е чешкият аналог на ДЗИ) и консорциум между “Росексимбанк” и гръцкото застрахователно дружес-тво “Интерамерикън”.

ОФЕРТАТА НА “АЛИАНЦ”

Според източник от Агенцията за приватизация немската застрахователна група е подала оферта през ЗПАД “Енергия”. Там “Алианц” участва през ЗПАД “Алианц България” и държи малко над 40% от капитала на енергийния застраховател и е основен акционер в “Енергия” заедно с НЕК.

Точната схема на участие все още не е ясна. Според застрахователи, ако офертата бъде допусната за втория кръг на конкурса, ще трябва задължително да бъде поискано становището на Комисията за защита на конкуренцията. “Според мен, след като са подали оферта, са водени някакви предварителни разговори с антимонополната комисия, иначе едва ли биха тръгнали към участие в конкурса”, коментира застраховател от едно от големите дружества на пазара.

“Ако успеем да спечелим конкурса за ДЗИ, по всяка вероятност ще преминем към сливането на ДЗИ и “Енергия”, обясни служител на “Алианц България”, пожелал анонимност. Интересно в случая е какво мисли НЕК по въпроса и каква е договорката с тях.
Участието на “Алианц” изненада пазара. Голяма част от застрахователите реагираха обаче остро на новината. “Ако “Алианц” спечелят ДЗИ, пазарът ще се затвори още повече и това ще ускори процеса на окрупняване или дори фалити на застрахователни компании”, коментира застрахова-
тел.

Служител на “Алианц България” обясни, че ако “Алианц” спечели ДЗИ, едва ли ще се стигне до сливането на “Алианц България” и все още държавния застраховател. “Една година след сливането директно ще се загубят 10%-15% пазарен дял. Затова ико-номиите от сливането ще се окажат недостатъчен мотив за окрупняване на дейността”, обясни още той. Участници на пазара коментират още, че участието на “Алианц” в конкурса за ДЗИ може би е мотивирано и от желанието на немската група да навакса изоставането си като пазарен дял от ЗПАД “Булстрад”, чийто основен акционер е “Ти Би Ай холдинг”.

Освен това чрез придобиването на ДЗИ “Алианц” моментално ще си осигури лидерското място на животозастрахова-телния пазар в Бъл-гария.

ОФЕРТАТА НА “РОСЕКСИМ” И “ИНТЕРАМЕРИКЪН”
Подадената оферта от консорциума между “Росексим” и “Интерамерикън” също е интересна. Гръцкото дружество “Интерамерикън” е собственост на “Юреко” - един от отказалите се кандидати за ДЗИ при първата процедура за продажба на дружеството. Според източник от АП “Интерамерикън” проявява интерес основно към животозастрахователното дружество от групата. Това е и логично, защото “Интерамерикън” си има в България лицензирано общозастрахователно дружество.

“Предполагам, че затова са прибегнали до консорциум, за да има кой да поеме останалата част от група ДЗИ”, обясни представител на Министерството на финансите. Според запознати с консорциума между “Росексим” и “Интерамерикън” договорка са постигнали и представители на варненската групировка ТИМ. Те проявявали интерес да придобият лизинговото дружество в групата. “Има логика, защото преди известен период от време “Химимпорт” водиха разговори с ДЗИ за продажбата на лизинговото дружество “ДЗИ Лизинг”, но така и не се стигна до окончателна договорка”, обясни представител на ДЗИ, пожелал анонимност.

В застрахователните среди упорито се коментира, че сериозна роля при предста-вителството на “Интерамерикън” в България играе бившият шеф на ДЗИ Борислав Михайлов. Самият той отрече да има нещо общо както с “Интерамерикън”, така и въобще с нещо, свързано с ДЗИ. Въпреки неговите твърдения упорито се говори, че той ще оглави “Интерамерикън”, България.

Третата оферта е на “Чешка поищовна”. Според представител на АП чешките кандидати дори не са направили сериозен финансов и правен анализ в дружеството, но въпреки това са решили да участват. Слуховете на пазара твърдят, че зад тях стои неуспелият кандидат от първия конкурс “Ти Би Ай холдинг”. Техният представител Евгени Попов обаче отрече да участват под каквато и да било форма в приватизацията на държавния застраховател.

Очакваните оферти от авс-трийската “Винерщетише” и от “Ти Би Ай”, които също закупиха информационни меморандуми за ДЗИ, така и не постъпиха в Агенцията за приватизация.

Мадлена Далкалъчева


Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив