24 Април 2024, 17:56 Днес (12) | Вчера (6)

Американското правосъдно министерство поряза мегасделката между Aon и WTW

18 Юни 2021 15:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 юни 2021, 15:38

Според ведомството, Aon и Willis Towers Watson действат в рамките на олигополия и ще имат още по-голямо влияние, ако сделката бъде финализирана

Бъдещото сливане на мегазастрахователните брокери Aon и Willis Towers Watson отново забуксува, след като Министерството на правосъдието на САЩ подаде в съда иск за блокиране на сделката. В гражданския антимонополен иск на правосъдното ведомство се казва, че сливането на двата глобални застрахователни посредника от "голямата тройка" може да навреди на конкуренцията и да вдигне цените. Нещо повече – сделката може да попречи на американските компании, работодатели и профсъюзи, които разчитат на услугите на двете компании. "Американските компании и потребители разчитат на конкуренцията между Aon и Willis Towers Watson при намаляване на цените на такива важни услуги, като консултирането по въпросите на здравеопазването и пенсионното осигуряване, - посочва главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд. – Бъдещото сливане на Аon и Willis Towers Watson ще намали тази жизненоважна конкуренция и ще постави американците пред по-малък избор, по-високи цени и  занижено качество на услугите."
В жалбата на правосъдното министерство се казва още, че сливането ще нанесе съществена вреда на конкуренцията в пет пазарни сегмента: брокерските услуги при застраховките на имущество, инциденти, на финансови рискове за едрия бизнес, както и брокерските услуги при медицинските застраховки, а също и при услугите, свързани с пенсионните планове с фиксирано плащане от един работодател. Също така мегасделката ще повлияе и на дейността на брокерските услуги по презастраховане. Обобщението е, че Aon и Willis Towers Watson действат в рамките на олигополия и ще имат още по-голямо влияние, ако сделката бъде финализирана.
В отговор от Aon разкритикуваха остро иска на правосъдното министерство, заявявайки, че той отразява неразбирането на брокерския бизнес и пазарите, на които работи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив