29 Март 2024, 03:02 Днес (0) | Вчера (11)

Американците все още не вярват в автомобилите с автономно управление

02 Април 2019 14:03 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 април 2019, 13:09

Две трети заявяват, че не биха закупили напълно автономен автомобил

Половината от възрастните американци смятат, че автономните превозни средства (колите със самостоятелно управление) са по-опасни от традиционните автомобили, управлявани от хора, докато близо две трети заявяват, че не биха закупили напълно автономен автомобил, показват резултати от ново проучване на Ройтерс и на агенцията Ipsos, предаде БНР. В същата анкета около 63% от респондентите посочват, че не биха платили повече средства, за да имат възможност да притежават функция за самостоятелно управление в техните автомобили, а 41% от останалите участници в проучването твърдят, че не биха платили за това повече от 2000 долара.
Резултатите от проучването очертават предизвикателствата, пред които са изправени производителите на автомобили и камиони, компаниите за доставка, технологичните компании и оператори на услуги като Uber Technologies Inc и Lyft Inc. Разработчиците на технологии постигат напредък, но социологическите проучвания показват, че изостават усилията на индустрията за изграждане на обществено доверие и на търговско търсене на автономни превозни средства.
Констатациите са подобни на тези от анкета на Ройтерс и Ipsos от 2018-а година. Те са в съответствие и с резултатите от проучвания на Изследователския център "Пю", на Американската автомобилна асоциация и други. През март 2018-а година, след предходното проучване на Ройтерс и Ipsos,  автомобил на компанията за споделено пътуване Uber, работещ в режим на самостоятелно управление, удари и уби пешеходец в Аризона.
Сравнително малко жители на САЩ са видели или са се возили в автомобил, който има самостоятелно управление (без намесата на шофьор), като експерти твърдят, че подозрението относно неизвестната технология може да отмине, след като тази технология стане по-позната.
Предизвикателствата, свързани с превръщането на критични системи за безопасност в автономни роботи, вече се превръщат в централен въпрос с оглед на дебата за това как регулаторните органи трябва да реагират на двете смъртоносни самолетни катастрофи, включващи моделите Boeing 737 Max 8. Следователите, които анализират причините за катастрофите в Индонезия и Етиопия, се съсредоточават върху доказателства, че причината за двата смъртоносни инцидента е свързана с автоматизирана система за контрол на полета, като самите пилоти не са могли да преодолеят тази автоматизирана система.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив