29 Март 2024, 13:54 Днес (7) | Вчера (11)

Американците още не са се възстановили от кризата

13 Септември 2013 12:47 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 13 септември 2013, 12:02
Под лиценза на creativecommons

Всеки пети възрастен американец, анкетиран миналия месец, посочва, че понякога през изминалата година не е имал пари да купи храна за себе си или семейството си, според данните на Галъп, оповестени вчера

Четири години след официалното приключване на рецесията, много американци все още изпитват затруднения да възстановят финансовото си състояние с ниските си доходи и понякога дори гладуват, показват две проучвания, цитирани от Ройтерс и БТА.

 

Всеки пети възрастен американец, анкетиран миналия месец, посочва, че понякога през изминалата година не е имал пари да купи храна за себе си или семейството си, според данните на Галъп, оповестени вчера.

Това означава, че гладните американци са били почти толкова, колкото през 2008 година, когато страната затъна в най-дълбокия икономически спад от Голямата депресия, настъпила преди почти 80 години, изтъква компанията за проучвания на общественото мнение.

Данните сочат, че икономическото възстановяване може да носи непропорционално ползи на американците с по-висок доход, отколкото на американците, които се борят да покрият основните си нужди, посочва Галъп.

Според анкетата на компанията като цяло достъпът на американците до основни стоки и услуги като храна, жилище и здравеопазване през август е останал на почти рекордно ниско равнище.

Според друго проучване на вашингтонския институт за проучвания Пю (Pew Research Center) над половината възрастни американци или около 54 процента са посочили миналата седмица, че приходите на домакинствата им почти не са се възстановили от икономическия спад.

Мнозинството американци или 63 процента са на мнение, че американската икономическа система не е по-сигурна, отколкото преди рецесията, сочи проучването на института Пю, оповестено вчера. За мнозина основно безпокойство буди ситуацията със заетостта.

Двете проучвания са публикувани преди годишното изчисление на доходите и бедността от американската статистическа служба, което ще бъде обявено на 19 септември.

 

Миналата седмица в годишния правителствен доклад "Продоволствена сигурност" бе отчетено, че 14,5 процента от американските домакинства или 17,6 милиона семейства понякога са имали затруднения с осигуряването на достатъчно храна през 2012 година, което означава, че храната им е свършвала, не са имали достатъчно пари да си купят храна, не са се хранили редовно или са отслабнали, поради липса на храна.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив