19 Април 2024, 22:05 Днес (10) | Вчера (11)

Ангажираността на служителите у нас - най-висока от 11 години насам

26 Януари 2018 13:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 януари 2018, 12:00

Най-ангажирани и тази година продължават да бъдат служителите от ИТ сектора, фармацевтичните компании и секторите транспорт и логистика

Ангажираността на служителите във всяка компания играе ключова роля за нейния успех. Когато компаниите успяват да увеличат дела на ангажираните служители, те се радват на по-малко отсъствия от страна на работещите, по-качествено свършена работа, по-удовлетворени клиенти и, не на последно място, по-добри финансови резултати. Това сочи изследване на Aon на компании от различни сектори и индустрии по цял свят.

Тази година се отличава с най-високия процент на ангажираност в цялата 11-годишна история на проучването в България. Нараства с 3% спрямо 2016 г. и за 2017 г. достига 68%. Според методологията на Aon тези високи нива на ангажираност означават, че служителите препоръчват компанията като добър работодател, не търсят други възможности на пазара на труда и влагат много повече, отколкото се очаква от тях на работа всеки ден.

През 2017 г. в проучването се включиха общо 56 компании, разпределени в повече от 10 индустрии. Над 13 500 служители дадоха своето мнение за работата си и за своя работодател, а над 300 топ мениджъри оцениха компаниите, които ръководят в България.

Най-ангажирани и тази година продължават да бъдат служителите от ИТ сектора, заедно с фармацевтичните компании и сектор Транспорт и Логистика. Над 78% от работещите в тези три сектора споделят, че техният работодател има отлична репутация в обществото и са по-склонни да я препоръчват като добро място за работа. Това са секторите, в които служителите се чувстват значително по-свободни сами да управляват и да определят начините, по които да изпълнят зададените им задачи.

Секторът Аутсорсинг услуги в България и тази година заема една от последните позиции по отношение ангажираност на служителите. За 2017 г. спада драстично процентът на служителите в този сектор, които биха препоръчали своя работодател на близки и познати, които търсят работа. Тази година не повече от 29% от всички 2765 изследвани служители казват, че тяхната компания е добро място за работа, в сравнение с миналата година, когато този процент е бил 58%. В същото време само 36% от работещите в сектора мислят, че техният работодател успява да задържи талантите си.

За 2017 г. най-ниските нива на ангажираност се наблюдават при служителите между 25 и 29 години, докато най-младите (до 25 години) са най-ангажирани с резултат от 81%. Тяхното желание да се докажат в работата си се допълва от усилията, които полагат работодателите да отговорят на техните високи очаквания.

Един от аспектите, които най-много вълнува младите служители, е възможността да учат на работното място, но само 60% от запитаните споделят, че техният работодател им предоставя възможност да участват в различни проекти и да трупат знания и умения.

Друго демографско разделение, което анализира проучването, е годините стаж в компанията. От изследваните над 13 500 служители най-ниски нива на ангажираност се наблюдават при тези със стаж в компанията между 3 и 5 години.  Те са най-малко удовлетворени от възможностите за кариерно израстване в компанията. Друг аспект от условията на работа, които са ниско оценени от групата на 3 до 5 години в компанията, е доколко работодателите успяват да им предоставят обучения, с които да развият необходимите им умения и компетенции. Всъщност, едва 43% се съгласяват, че компанията разполага с ефективен процес, който да им помогне да идентифицират правилно областите им за развитие.

Участието в проучването е доброволно. За да могат да участват в класирането, компаниите следва да имат минимум 50 служители на постоянен трудов договор и да оперират не по-малко от 3 години на българския пазар.

Най-добрите работодатели в България за 2017 година

Категория

Компания

Сектор

Малки компании

JTI Bulgaria

Търговия с тютюневи изделия

Tavex

Финанси

British American Tobacco Bulgaria

Търговия с тютюневи изделия

Средни компании

IQVIA

Здравни информационни технологии и клинични изпитвания

SAP Labs Bulgaria

ИТ

SiteGround

ИТ

VMware

ИТ

Големи компании

Lidl Bulgaria

Бързооборотни стоки

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив