19 Април 2024, 22:33 Днес (10) | Вчера (11)

Ангела Меркел разговаря на четири очи с Дейвид Камерън в Лондон

07 Януари 2015 12:42 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 януари 2015, 12:25
Под лиценза на creativecommons

Вероятно посещението на Меркел ще бъде последната официална визита в страната преди парламентарните избори във Великобритания през май

Днес германският канцлер Ангела Меркел започна официалното си посещение в Лондон. По време на престоя си Меркел ще се срещне с министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън.

Очаква се двамата лидери да обсъдят въпроси, свързани с икономиката и реформите в рамките на Европейския съюз, предаде BBC.

Темите за сигурността, борбата с тероризма и мерките срещу епидемията от ебола също ще бъдат фокус на срещата като част от германското председателство на Г7.

Вероятно посещението на Меркел ще бъде последната официална визита в страната преди парламентарните избори във Великобритания през май.

През последната година британските консерватори се обявиха за ограничения на имиграцията в рамките на ЕС и за промяна в социалните политики. Някои от предложенията на Камерън изискват промени в настоящото европейско законодателство, на които от Берлин категорично се противопоставиха. 

От Даунинг стрийт потвърдиха, че Меркел и Камерън ще се възползват от възможността да обсъдят плановете на британското правителство за реформиране на Европейския съюз, преди планирания за 2017 г. референдум за членството на островната държава в общността.

Дни преди срещата Берлин изрази опасния, че Дейвид Камерън очаква прекалено драстични промени в договорите за ЕС.

Според британски източници обаче шансът да се постигне компромис между двете страни не е нереалистичен, след като германският финансов министър Волфганг Шойбле подкрепи идеята промени в Лисабонския договор, чрез които да се подобри икономическата хармонизация в еврозоната.

Евентуално преразглеждане на договора ще позволи на Дейвид Камерън да постави и своите искания: повече свобода за Великобритания да избира степента на интеграция в рамките на Съюза, гаранции, че членките на еврозоната няма да пренаписват едностраннo правилата на европейския единен пазар и нови правила, които да позволят на Обединеното кралство да забранява на имигранти без работа да се заселват в страната.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив