04 Май 2024, 22:02 Днес (0) | Вчера (0)

Андреева е изненадана от отказа на директора на Фонда за лечение на деца да подаде оставка

12 Март 2014 17:51 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 март 2014, 16:53
Под лиценза на creativecommons

Днес здравният министър обеща да обяви окончателното си решение следващата сряда

Все още не е ясно дали ще има нова смяна на ръководителя на Фонда за лечение на деца, макар че изтича срокът, в който това да се реши. Министърът на здравеопазването Таня Андреева и директорът на Фонда Ива Станкова не са на едно мнение по въпроса, стана ясно от изказвания на двете по БНР.

Министър Таня Андреева обяви по-рано днес, че Ива Станкова, която оглави фонда след внезапното отстраняване на предишния директор Павел Александров през октомври миналата година, планира да се оттегли. Самата Станкова обаче отрече, като заяви, че не вижда причина "защото съм поканена лично от министър Андреева и защото имам оценката на много хора за това, което правя, а още повече, че имам опит в управлението". "Това, което направих във фонда, мисля, че ще остави следа.", допълни тя.

Откакто Станкова пое управлението на фонда, финансиращ скъпи лечение на български деца в чужбина, от Националната мрежа за децата и част от членовете на Обществения съвет към структурата многократно поискаха оставката на Станкова и се оплакаха, че институцията в момента е неефективна - има забавяния в изплащането на средствата и обработката на документите. Проверка на Министерството на здравеопазването показа, че при 24 от 37 проверени случая има забавяне на решенията с между 5 и 54 дни, които Станкова отдаде на забавяния от страна на външните експерти.

Решение дали да има смяна трябваше да излезе на 1 февруари, но вместо това в началото на март здравният министър даде една седмица на Станкова да заяви ще може ли да се справи с ръководната задача, или не. Днес Андреева обеща да обяви окончателното си решение следващата сряда и коментира, че е изненадана от отказа на Станкова да подаде оставка.

Предстоят промени в устройствения правилник на фонда, които да улеснят процеса по обработката на големия брой досиета, които се подават там, обяви още министърът. До края на седмицата трябва да се внесат предложения, изготвни от работна група начело с проф. Владимир Пилософ. Те ще се обсъдят и с Обществения съвет на институцията. В промените са заложени наказания за експертите, които бавят неоснователно становища по различни случаи и съответно старта на лечението, тъй като досега не е имало подобни санкции, обясни още Андреева.

Досиетата, които Фондът трябва да разглежда сега, са три пъти повече в сравнение с 2012 г. Очевидно административният капацитет не е достатъчен, за да се обработват достатъчно бързо и са необходими повече специалисти в структурата, заяви още министърът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив