04 Май 2024, 10:56 Днес (0) | Вчера (0)

Антикорупционна стратегия: До 2020 г. по-малко дребна корупция

03 Април 2015 09:29 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 април 2015, 09:20
Булфото

Това са част от мерките на документът, който правителството ще приема следващата седмица, а днес вицепремиерът Меглена Кунева и правосъдният министър Христо Иванов ще представят

До 2020 година България трябва да се превърне в държава, в която дребната корупция е ограничена в значителна степен до средните за Европейския съюз равнища, корупцията по високите етажи не остава безнаказана, антикорупционните институции работят ефективно и имат реален превантивен ефект върху корупционните прояви, а възприятията и опитът на граждани и фирми за нивата на корупцията в България са намалени в значителна степен. 

Това е част от мерките предвидени в антикорупционната стратегия, която правителството ще приема следващата седмица. Днес документът ще бъде представен от вицепремиера Меглена Кунева и правосъдният министър Христо Иванов. Той е качен в портала strategy.bg като оттам се вижда, че съдържа шест приоритета, към които са разписани и конкретни мерки.

Предвижда се вицепремиер да се превърне в национален координатор за антикорупцията. Така щяло да се подчертае значимостта на тези политики и ще се гарантира необходимия политическия ангажимент към тях.

На подчинение на координатора, ще има и национален съвет по антикорупционна политика, който ще бъде "междуведомствен орган със съвещателни, координационни и контролни функции по отношение на антикорупционните политики".

Основните задачи на съвета ще включват изготвяне на националните стратегически документи, програми и планове за превенция и противодействие на корупцията, изработване на промени в законодателството и други. Към съвета ще работи граждански съвет, който ще осигурява постоянен институционализиран диалог с гражданското общество по проблемите на борбата с корупцията. 

Освен това ще бъде създаден и поредният антикорупционен орган, който ще обединява функции на различни досега съществуващи институции. Основната му задача ще е да проверява имотното състояние и конфликта на интереси. В стратегията е разписано, че това ще наложи закриване и преобразуване на съществуващи органи и звена Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, БОРКОР и отдели в Сметната палата и др.

Органът ще анализира подадените имотни декларации и тези за конфликт на интереси и ще разработва системи за проверка на почтеността (интегритета) и методологии за оценка на риска от корупционно поведение. 

На четвърто място ще бъде изградено и специализирано междуведомствено звено между прокуратурата, ДАНС и МВР за разследване на престъпления, извършени от лица, заемащи или заемали висши държавни длъжности. 

Ще бъдат разширени и правомощията на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество за обследване на необяснимо богатство.

В сряда в парламента Кунева заяви, че това не е "копи пейст" на модела от Румъния, а документа следва българския опит. "Румъния е различна държава с различна история през тези последни десетилетия", заяви още Кунева.  

Наскоро правителството се отказа от идеята на правосъдния министър Христо Иванов за независимо звено за антикорупция и възприе предлаганото от главния прокурор Сотир Цацаров такава институция да съществува към прокуратурата и лично Цацаров да я ръководи.

Тогава Иванов поясни, че правосъдното ведомство ще се опита да се фокусира върху сериозното преустройство на институционалната рамка на Закона за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси и внимателното изследване на имуществото на лицата по високите етажи на властта.

В стратегията е записано, че ще се увеличат обстоятелствата, които хората ще трябва да декларират в имотните и декларациите за  конфликт на интереси, като ще се включат допълнителни критерии за икономическа зависимост и свързани лица (в това число лицата във фактическо съпружеско съжителство), както и ясно формулиране и подробни указания за конкретните обстоятелства, които следва да бъдат декларирани. 

Приоритет е справяне и с "изборната корупция" и тази в МВР и съдебната власт. За целта ще има промени в изборния кодекс, които не са описани.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив