27 Април 2024, 05:01 Днес (0) | Вчера (11)

Антикризисните мерки са „изяли” 2 млн. работни места в Гърция

27 Януари 2014 11:19 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 27 януари 2014, 11:20
Под лиценза на creativecommons

Драматично висока безработица и бедност са социалните последици от мерките за строги икономии в спасителните програми, прилагани от Тройката международни кредитори в четирите закъсали страни-членки на ЕС – Кипър, Гърция, Португалия и Ирландия

Остри критики към тройката за социалната й политика и отрицателното й въздействие върху хората отправи в своето проектостановище комисията по заетост и социални въпроси в Европейския парламент. Документът е част от разследването на ролята на тройката в спасяването на най-силно засегантите от икономическата криза европейски страни, което Европарламентът започна.

Мерките на строги икономии, наложени на четирите страни с договорените меморандуми, доведоха до драматични равнища на безработица, исторически високи нива на загуба на работни места и влошаване на условията на труд, се казва в проектостановището. Социалното въздействие на спасителните програми в Гърция, Ирландия, Португалия и Кипър се измерва с изгубени 2 млн. работни места за последните 4 години в четирите страни, а ситуацията с младежката безработица е станала "безнадеждна".

Засилва се и социалното изключване. Най-уязвимите групи – дългосрочно безработните, жените, работниците мигранти и хората с увреждания, са пострадали тежко и имат по-високи нива на безработица от средната за страната, посочват още евродепутатите. Според цитирани данни, намаляването на социалните помощи и безработицата в резултат от мерки за строги икономии и намаляването на заплатите в резултат на структурни реформи през последните 4 години, са повишили равнището на бедност дори и сред работещите.

Съкращенията в областта на здравеопазването и пенсиите нарушават европейското законодателство и са в рязък контраст със Социалната харта на Съвета на Европа, се твърди още в проектостановището. Евродепутатите отправят шест препоръки, които да бъдат включени в окончателния доклад, разследващ ролята на Тройката.

С проектостановището се приканва Европейската комисия да проведе подробно проучване на социалните и икономическите последици от спасителните програми в Кипър, Гърция, Ирландия и Португалия, за да уточнят нанесените щети за социална закрила в краткосрочен и в дългосрочен план. Предлага се Европейската комисия да поиска помощ от Международната организация на труда и Съвета на Европа, за да се изготвят възможни коригиращи мерки и стимули, с които да се гарантира пълно съответствие в тези страни с Европейската социална харта.

Депутатите призовават ЕС да предостави финансова подкрепа, за да се възстановят стандартите за социална защита и  да се намали бедността, както и да се възобнови социалният диалог. С проектостановището се настоява и ЕС да изпълни правните си задължения, произтичащи от договорите на съюза и Хартата на основните права. Докладите на Европейския парламент нямат задължителна сила и не обвързват правно Еврокомисията с изпълнението на дадените препоръки. Според анализитори обаче острите критики и "бой” по тройката, целят да неутрализират в известна степен създалата се отрицателна обществена нагласа в четирите най-пострадали европейски страни пред предстоящите само след месеци, през май, избори за Европейски парламент.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив