28 Март 2024, 19:54 Днес (11) | Вчера (12)

Антителата срещу новия коронавирус изчезват бързо след оздравяването на пациентите

23 Юни 2020 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 юни 2020, 10:01

Коронавирусът може да оцелее в реки и езера до 25 дни

Нивата на антитела у пациентите, преболедували COVID-19, падат рязко за два-три месеца след отзвучаването на инфекцията, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА и Дарик. Това е установило изследване на китайски учени сред пациенти, боледували със симптоми и инфектирани без симптоми на заболяването. Находката им повдига въпроса за продължителността на имунитета срещу новия коронавирус, отбелязва агенцията.
Резултатите от изследването, публикувани в сп."Нейчър медисин", очертават риска от използването на т.нар. "имунизационни паспорти" срещу COVID-19 и подкрепят тезата, че е нужно дълго време да се спазва социална дистанция и да се изолират рисковите групи пациенти, казват учените.
Здравните власти в някои страни като Германия например дискутират дали е етично и практично да се позволява на хора, при които е установено, че имат антитела срещу новия коронавирус, да се движат по-свободно, отколкото останалите.
Китайското изследване обхваща 37 пациенти със симптоми на COVID-19 и 37 заразени, които не проявяват симптоми. Учените установяват, че при тези от тях, които са дали положителен резултат на теста за имуноглобулин Г (IgG) антитела, след два-три месеца се отчита рязък спад от около 90 на сто на антителата. Този вид антитела е основен за човешкия организъм и го пази от вируси, бактерии и гъбички.
Автори на изследването са учени от филиал на Китайския център за контрол и предотвратяване на заболяванията и техни колеги от други китайски институции.
Проучването не отхвърля възможността други части на имунната система да осигуряват защита от новия коронавирус, коментира Цзин Дун-Ян, професор по вирусология в университета на Хонконг, който не е участвал в изследването.
Някои клетки запомнят как да се справят с вируса след първата си среща с него и могат да осигурят надеждна защита, ако се срещнат повторно с инфекцията. Учените все още изследват дали този механизъм работи срещу новия коронавирус.

В същото време ново изследване на медици от Великобритания и Полша посочва поведението на коронавируса след попадането му във вода и опасността от употребяването на непречистена вода в двадесет страни. "Показахме, че природните водоеми могат да бъдат резервоари и пътища за разпространение на SARS-CoV-2. В много страни те са реална заплаха за здравето. Затова контактите на хора и животни с речни и езерни води трябва да се сведат до минимум, ако скоро в тях е имало излив от канализацията", пишат учените, цитирани от БТА и Нова телевизия. След като още в първите месеци от разпространението на вируса бе установено, че частици от него се намират в отходните води, лекарите дискутират може ли той да се разпространява по този начин. Група британски и полски епидемиолози под ръководството на Джейми Шатлър, доцент в университета Ексетър, се заели да изследват какво ще се случи, ако част от заразените канализационни води попаднат в хидросферата на Земята, преди да бъдат пречистени. За да намерят отговор на този въпрос, учените се опитали да определят колко дълго частиците на SARS-CoV-2 могат да оцелеят във водата и да запазят способността си да заразяват. Оказало се, че вирусът може много дълго да остане във водата, ако температурата й е достатъчно ниска. В типичните канализационни потоци активността на коронавируса е около 25 дни, установили учените. Те смятат, че за заразяване е нужно концентрацията на новия коронавирус да бъде не по-малко от 100 вирусни частици на всеки 100 милилитра вода. Проучванията показали, че най-уязвими на този начин на пренасяне на заразата са Испания, Великобритания и Мароко, където водата в някои реки и езера съдържа почти петстотин вирусни частици на 100 милилитра в течение на 24 часа след значително количество изливане на вода от канализацията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив