19 Април 2024, 18:26 Днес (10) | Вчера (11)

Аон България отличи най-добрите работодатели за 2015 година

19 Ноември 2015 13:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 ноември 2015, 10:44

Най-ангажирани с работата си са служителите от секторите ИТ, Фармация и Производство

За девета поредна година Аон България представя компаниите, отличени като най-добри работодатели през 2015 година според световно утвърдената си методология за измерване ангажираността на служителите. В проучването през 2015 година се включиха общо 59 компании от повече от 8 индустрии. Близо 17 100 служители споделиха мнението си за своя работодател и 353 топ мениджъри оцениха компаниите, които управляват.

Повече от половината от участващите компании (55%) попадат в категория Средни и Големи компании. Останалите са Малки компании с до 250 служителя. През тази година Средните компании (с от 250 до 1000 служители) заемат челното място с най-висок дял ангажирани служители – средно 70%.Те са следвани от Малките компании, където  средното ниво на ангажираност е 66%. Последни са Големите компании, където нивото на ангажираност на служителите тази година е средно 47%.

Най-ангажирани са служителите от сектор ИТ, следвани от Фармацевтичния сектор и сектор Производство.

Повече от половината служители в тези компании говорят положително за своя работодател, искат да продължат да работят при него в дългосрочен план и влагат много повече допълнителни усилия в работата си всеки ден, което допринася за бизнес-успеха. Ангажираността на служителите в България остава стабилна и сравнително висока. От всички изследвани служители, средно 61% са ангажирани с бизнеса на компанията, в която работят. Това означава, че те я препоръчват на свои колеги, приятели и познати като добро място за работа. От друга страна ангажираните служители рядко мислят за напускане и не търсят други възможности на пазара на труда. Те влагат много повече, отколкото се очаква от тях на работа всеки ден.

Икономическите особености в България сочат повишение на чувството на сигурност сред служителите в България и увереността на пазара на труда.

Спрямо 2014 година се увеличава процентът на служителите, които казват, че рядко се тревожат, че могат да загубят работата си. Тази положителна тенденция се допълва и от по-високия процент служители (62%), които твърдят, че могат да си намерят лесно работа, ако трябва сега да си търсят нова възможност на пазара на труда. Предоставените от работодателите допълнителни придобивки продължават да са ключов фактор при ангажираността на служителите, но основно предизвикателство през следващата година ще бъде комуникацията им към служителите. Според всеки втори служител допълнителните придобивки, с които разполага, не отговарят на неговите потребности, както и на семейството му. В допълнение, близо 60% от служителите в България споделят. че пакетът от допълнителни придобивки,  който работодателят предоставя, ще бъде ключов при решението да останат в дългосрочен план в компанията или да търсят нови възможности навън. Не малко са и случаите, при които придобивките се приемат от служителите като даденост, която работодателят е задължен да предостави. Информираността и комуникацията в тези области имат и голям потенциален ефект върху увеличаване нивото на ангажираност.

Класирането се извършва в две категории: 1. Малки компании (до 250 служители), 2. Средни и Големи компании (от  250 до 1000 и над 1000 служители).

Резултатът е обективен, базиран на статистическа формула. Служителите са тези, които определят дали една компания е добър работодател или не. Тяхната ангажираност е ключов фактор, оказващ влияние върху бизнес-резултата на своя работодател. Формулата, която определя победителите в двете категории, е комбинация от няколко индекса в допълнение на измервания процент ангажираност – "Топ мениджмънт и стратегическо управление", "Работодателска марка", "Култура на представяне".

Най-добрите работодатели България за 2015 година:

Категория Малки компании

Място

Компания

Сектор

1.

СайтГраунд

ИТ

2.

Тавекс ЕООД

Финанси

3.

Джапан Табако Интернешънъл

Търговия с тютюневи изделия

Място

Компания

Сектор

1.

Актавис ЕАД

Фармация

2.

Ди Ейч Ел Експрес България ЕООД

Транспорт и Логистика

3.

Калинел ЕООД

Производство

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив