05 Май 2024, 11:07 Днес (1) | Вчера (0)

Априлските бури ще увеличат разходите на застрахователите от Персийския залив

25 Април 2024 15:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 април 2024, 18:03

По-малките застрахователи с по-незначителна доходност ще бъдат най-засегнати

Априлските бури, които удариха Обединените арабски емирства, Оман, Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив ще увеличат исковете към местните застрахователи и съответно техните разходи, както и тези за презастраховане, обявиха анализатори на  Moody's. По-малките застрахователи с по-незначителна доходност ще бъдат най-засегнати. Въпреки това, застрахователите ще поемат само малка част от общите икономически загуби по това събитие. Нарастващата честота и сила на подобни тежки метеорологични събития в бъдеще ще окаже натиск върху рентабилността и капиталовата адекватност на някои компании. Априлските бури донесоха най-обилните валежи в региона, откакто се води статистика от 75 години. Бурите доведоха до тежки наводнения и смъртта на 20 души. Общите икономически разходи щебъдат значителни. През последните 5 години Персийският залив преживя седем бури и циклона, в сравнение с четири през предходния петгодишен период.
Според Moody's застрахователите от региона ще се сблъскат с по-високи разходи за презастраховане и по-рестриктивни условия на презастрахователната политика в резултат на катастрофичното събитие. "То ще окаже финансов натиск върху първичния застрахователен сектор, който работи на конкурентен и ценово чувствителен пазар и има ограничена способност да прехвърля по-високи презастрахователни разходи. В някои случаи нарастващите разходи за презастраховане са допринесли застрахователите да се пренасочат към използване на по-нискокачествени, по-евтини презастрахователи, което увеличава риска на контрагента", каза Moody’s. "По-малките застрахователи с по-незначителна доходност ще бъдат най-засегнати. Въпреки че застрахователите ще поемат само малка част от общата икономическа загуба за това събитие, нарастващото проникване на застраховането, съчетано с нарастващата честота на тежки метеорологични събития, може с течение на времето да окаже натиск върху рентабилността и капиталовата адекватност на някои компании", каза Мохамед Али Лонде, вицепрезидент Старши анализатор в Moody's Ratings.
Разходите за презастраховане вече се покачват в световен мащаб и презастрахователите  намаляват капацитета си да покриват вторични рискове като наводнения, които допринасят за нестабилността на печалбите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив