20 Май 2024, 17:01 Днес (10) | Вчера (0)

Аптеките няма да дават на неосигурени плащаните от касата лекарства

04 Октомври 2004 15:42 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Аптеките няма да продават частично или напълно платени от касата лекарства на здравнонеосигурени граждани, каза пред журналисти председател на Асоциацията на българските аптекари Христо Върбенов. Указанието е изпратено към фармацевтите от Националната здравноосигурителна каса.

Аптеките няма да продават частично или напълно платени от касата лекарства на здравнонеосигурени граждани, каза пред журналисти председател на Асоциацията на българските аптекари Христо Върбенов. Указанието е изпратено към фармацевтите от Националната здравноосигурителна каса. Инструкцията е по повод прилагането на разпоредбите на чл.109 от Закона за здравното осигуряване, който посочва, че осигурени лица, които не са платили повече от три дължими вноски, заплащат оказаната медицинска помощ на изпълнителите.

Фармацевтите ще трябва да проверяват здравноосигурителния статус на пациентите чрез интернет, а почти в нито една аптека няма такава връзка, добави той. По думите му в малките населени места в аптеките изобщо няма компютри. Не е ясно защо и ние трябва да правим подобна проверка, след като тя вече е извършена от лекаря, издал рецептата, допълни Върбенов. Според подобно указание, изпратено до лекарите, те нямат право да издават рецепти на пациенти, дължащи пари за здраве.

Нямаме никакво законово основание да не изпълним рецепта, издадена и правилно попълнена от лекар, каза той. По думите му подобно искане от страна на здравната каса е едностранно нарушаване на подписан договор между нея и фармацевтите.

Междувременно от Министерството на здравеопазването съобщиха, че министър Славчо Богоев е утвърдил Наредбата за реда за предписване и получаване на лекарства за скъпоструващо лечение, заплащани от републиканския бюджет. Очаква се тя да бъде обнародвана в "Държавен вестник" във вторник.

С новата наредба се увеличават възможностите за осигуряване на скъпоструващо лечение на нуждаещите се, като се разширява обсегът на медикаментите, използвани за лечение на редица сериозни заболявания, се казва в съобщението. В досегашната наредба са били включени 102 лекарства, а в новата те са с 29 повече. Най-важната насока е към онкологично болните, пациентите на хемодиализа, с остър миокарден инфаркт и бъбречни трансплантации.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8036
GBP 2.4796 2.4887 2.2825
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив