15 Май 2024, 14:02 Днес (7) | Вчера (11)

Арктически студ, виелици и интензивен снеговалеж в САЩ

15 Януари 2024 09:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 януари 2024, 09:44

По същото време проливни дъждове и невиждани наводнения сполетяха Бразилия, има жертви

Мразовито време обхвана голяма част от САЩ в неделния ден, а арктическите бури създадоха условия за виелици на североизток и натрупване на сняг в южни райони, предаде Дарик, цитирайки Асошиейтед прес. Националната метеорологична служба предупреди, че силният вятър в щатите Монтана и Дакота може да доведе до минус 56 градуса по Целзий. Приблизително 95 милиона души живеят в региони, за които са били издадени предупреждения за вятър и температури под минус 17 градуса по Целзий според Националната метеорологична служба. Синоптиците казаха, че се очаква големият студ да достигне на юг до северните части на щата Тексас. Дори в части от Северна Луизиана, Алабама и Джорджия също наваля сняг. Властите предупредиха хората да не шофират по пътищата в Бъфало, в щата Ню Йорк на границата с Канада, където прогнозата е за снеговалеж до 60 сантиметра. Повече от половината полети до и от международното летище на Бъфало бяха отменени. Засегнати са летища в цялата страна. Десетки полети бяха отменени или забавени на международното летище О'Хеър в Чикаго, на международното летище в Денвър и на международното летище на Сиатъл.
Синоптиците също предупредиха, че интензивните снеговалежи и пориви на вятъра могат да причинят драстични и внезапни спадове на видимостта в източна Пенсилвания и части от северен Ню Джърси и Делауеър.
Друга арктическа буря, която донесе обилен снеговалеж в Скалистите планини, изглежда ще се премести на юг и може да донесе до 15 сантиметра сняг в части от Арканзас, Северен Мисисипи и Западен Тенеси. Губернаторът на Арканзас Сара Сандърс обяви извънредно положение. Повече от 150 000 домове и фирми в Орегон останаха без електричество след силни снежни бури. Повсеместни прекъсвания на тока, засегнали десетки хиляди домакинства, имаше в Мичиган и Уисконсин. Лошото време в Орегон стана причина за смъртта на трима души.  Смъртни случаи, свързани със студа и снега, вече бяха регистрирани по-рано през седмицата в Калифорния, Айдахо, Илинойс и Уисконсин.

По същото време проливни дъждове и невиждани наводнения сполетяха Бразилия, има жертви. 11 души загинаха заради проливни дъждове в Рио де Жанейро, предаде ТАСС, като се позова на съобщение от Центъра за оперативно наблюдение към кметството на бразилския мегаполис. Главните пътища в града са били наводнени, а наземният транспорт и метрото са преустановили дейност. "Обилните валежи в северния район на Рио де Жанейро и близките предградия причиниха наводнения на главни пътища и парализираха обществения транспорт. Има жертви", гласи докладът на центъра. Според ведомството причини за смъртните случаи са свлачища и токови удари от скъсани проводници на електропреносната мрежа. Градската управа допълва, че продължават дейностите по издирване на пострадали.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив