23 Април 2024, 11:16 Днес (2) | Вчера (13)

Армеец губи войската като клиент

07 Януари 2003 в-к "Капитал" по статията работи:
A+ A-

ДЗИ ще застрахова автомобилния парк на българската армия, стана ясно през миналата седмица.

Купеното от Емил Кюлев дружество е било определено за победител в търга, организиран от Министерството на отбраната. Става дума за сключване на задължителната застраховка „Гражданска отговорност”, която трябва да имат всички автомобили на войската. В това число влизат не само товарните камиони, но и всички видове бронетранспортьори и друга специализирана превозваща техника, която се намира на въоръжение в армията.
Интересът на застрахователния пазар към този търг беше огромен, като се има предвид мащабът на поръчката. Например през миналата година по същия вид застраховка военното министерство е платило премия в размер на 553 548 лева. Срокът за подаване на оферти изтече на 13 декември миналата година. В надпреварата се включиха три дружества - ДЗИ „Общо застраховане”, ЗАД „Армеец” и ЗПАД „Булстрад”.
Липсата на повече кандидати се обяснява със специфичните условия, по които се сключват договорите за застраховане на военното имущество. Едно от изискванията към кандидатстващите дружества е да разполагат със секретна секция. Това се налага по съображения за запазване на военната тайна, тъй като работата на застрахователя налага негови служители да имат достъп до застрахованите обекти, повечето от които са секретни. Единствено подалите оферти три български дружества отговарят на това изискване, обясни източник от застрахователния пазар.
Победителят ДЗИ „Общо застраховане” е бил излъчен от петчленната комисия с председател Ваньо Кръстев, служител в дирекция „Управление на доставките” към отбранителното министерство. Това е станало още на 19 декември миналата година, научи „Капитал”. Резултатите обаче бяха съобщени едва през миналата седмица, тъй като междувременно вторият в класирането - ЗАД „Армеец”, е оспорил избора на комисията. Компанията е поискала преразглеждане на резултатите от търга, тъй като според нея при класирането комисията е извършила явно нарушение на правилата. Жалбата е адресирана до Върховния административен съд.
Според ЗАД „Армеец” процедурата по избора на застраховател е била опорочена още в самото начало, тъй като в условията на търга не са били описани параметрите на автомобилната техника, подлежаща на застраховане. Липсата на яснота е дала възможност за произвол при оценката на подадените оферти, са написали от пренебрегнатия кандидат. Жалбата съдържа и обвинения за съзнателно допуснати неточности от комисията, които са довели до незаслужено класиране на „Армеец” на второ място. През седмицата изпълнителният директор на дружеството Румен Георгиев заяви, че търгът още не е приключил и прогнозира, че резултатите ще бъдат преразгледани.
Интригата в така оформилия се конфликт е свързана с историята на двете дружества. Известно е, че ЗАД „Армеец” беше създадено преди години като съвместно дружество между ДЗИ и Министерството на отбраната. Структурата на компанията беше изцяло пригодена към обслужване на войската. По тази причина, а и заради акционерното участие на отбранителното ведомство в дружеството през последните пет години почти цялото имущество на войската биваше застраховано в „Армеец”. В края на миналата година мажоритарният пакет от акции на компанията беше прехвърлен от ДЗИ на „Химимпорт” АД, което е контролирано от варненската икономическа група ТИМ. Малко след това самото ДЗИ беше приватизирано в полза на Емил Кюлев. По този начин за първи път в търга на министерството двете застрахователни компании се явиха една срещу друга.
През миналата седмица шефовете на „Армеец” не криеха раздразнението си от факта, че дружеството бива пренебрегнато за сметка на ДЗИ. „Или някой в министерството продължава да си мисли, че ДЗИ е държавна компания, или не е разбрал, че „Армеец” отдавна не е негово дъщерно дружество”, заяви Румен Георгиев.
Същевременно собственикът на ДЗИ „Общо застраховане” Емил Кюлев заяви, че дружеството вече е подписало договор за застраховка „Гражданска отговорност” с отбранителното министерство. „За нас състезанието е приключило. Всеки има правото да оспорва резултатите от търга, но това не спира изпълнението на договора”, коментира Кюлев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив