10 Май 2024, 22:02 Днес (10) | Вчера (10)

Асоциация настоява застрахователите да могат да съдят виновните за ПТП, само ако нямат „Гражданска отговорност“

25 Ноември 2005 13:43 INSMARKET по статията работи: 8
A+ A-

Случаите, в които компаниите имат право да откажат обезщетение, да бъдат описани в бъдещия Кодекс за застраховането, настояват от сдружението

Застрахователите, платили на клиентите си по „Каско, да бъдат задължени да предявяват регресен иск първо към застрахователя по „Гражданска отговорност“ на виновния за съответното пътно-транспортно произшествие водач, като само при липса на полица за задължителната застраховка претенцията да се насочва лично към причинителя на ПТП-то. Това предлагат от Асоциацията за защита на застраховани и пострадали при пътно-транспортни произшествия в свое официално становище, изпратено до председателя на парламентарна Комисия по икономическата политика и до Ралица Агайн, ръководеща управление „Застрахователен надзор“ на КФН. От асоциацията настояват това задължение да бъде записано в бъдещия Кодекс за застраховането.
Причина за искането е фактът, че напоследък Софийски Районен и Софийски Градски съд са затрупани с дела, представляващи регресни претенции на застрахователи изплатили обезщетение по “Каско”, но не получили по извънсъдебен способ стойността на изплатените щети от застрахователя по “Гражданска отговорност”. Поради оформящата се съдебна практика да не се уважават искове по регресни претенции между застрахователите, компаниите, които са платили по “Каско”, предпочитат да завеждат дела директно срещу  застрахованите по “Гражданска отговорност” водачи. Тревожното е, че при тези преки искове виновният за съответното ПТП водачи с валидна полица за “Гражданска отговорност” няма практическа възможност да обезпечи имуществото си. Той трябва първо да плати щетата от джоба си и едва след това може да се опита да си възстанови сумата от своя застраховател по „Гражданска отговорност“, подчертават от асоциацията. Положението се утежнява допълнително от факта, че в този случай в размера на щетата не се включва лихвата за забавено плащане. Освен това, за да заведе дело, гражданинът трябва да плати и държавна такса в размер на 4% от стойността на иска.
В бъдещия Кодекс за застраховане да бъдат описани случаите, в които застрахователят може да откаже да изплати обезщетение, настояват още от асоциацията. В проектокодекса е записано, че отказ може да бъде получен, ако клиентът не е изпълнил задължение по застрахователния договор, което е значително с оглед интереса на застрахователя. Според юристите на асоциацията обаче застрахователите трябва да имат право да отказват изплащане на обезщетение, само когато неизпълненото от клиента задължение е значително с оглед на покрития риск, а не с оглед интереса на застрахователя. Причината е, че интересът на застрахователя е винаги в разрез с интересите на застрахованите, подчертават от сдружението. Според юристите значително с оглед на застрахователя може да бъде и всяко едно избрано от него действие или ограничение в общите условия, което не е от съществено значение за носеният риск. По този начин страните по застрахователния договор ще бъдат поставени в неравнопоставено положение, при което застрахователя винаги ще има възможност неоснователно да откаже плащане, се подчертава в предложението на асоциацията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

"... интересът на застрахователя е винаги в разрез с интересите на застрахованите, подчертават от сдружението. " Браво, намери се някой да каже истината. Мисля, че изказването може да се отнесе и до доста други случаи.
#1 | от Донка | преди
"... интересът на застрахователя е винаги в разрез с интересите на застрахованите, подчертават от сдружението. " Браво, намери се някой да каже истината. Мисля, че изказването може да се отнесе и до доста други случаи.
#2 | от Донка | преди
ПРАВИ СА ГОСПОДАТА ОТ АСОЦИАЦИЯТА!!!Жалко, че апелът им няма да бъде чут от главната надзорничка!Пък и ако бъде чут, едва ли ще се помръдне да направи нещо!Защо иначе госпожата ще ДЪРЖИ ОТ НАЧАЛОТО НА ЮНИ "ОБЩАТА МЕТОДИКА" за ликвидация на щети и уреждане на регресни плащания по "Гращданска отговорност"!?Много просто - госпожата чака, да отпадне законовото задължение за създаване на "методиката" с отпадането на Закона за застраховането!Нищо ново под слънцето!Иначе лозунги за защита на застрахованите лица, на челно място - и в ЗКФН, и Кодекса за застраховане!!!За сега на застрахованите може евентуално да помогне само едно - да четат договорите по "Каско", които подписват.Особено с такива клаузи, като тази на един виден застраховател : Раздел XIV, т.81 "От дължимото обезщетение се ПРИСПАДАТ СУМИТЕ, които Застрахованият е получил, или му ПРЕДСТОИ ДА ПОЛУЧИ по задължителната застраховка "Гражданска отговорност"."Да не говоримза това, че повечето застрахователни договори бъкат от капани и капанчета.
#3 | от Георги Бакалов | преди
Прави са господата, това е самата истина . Представете си какво ще стане като отпадне тъй наречения лицензионен режим / разрешение на КФН/ за общите условия по застраховките. Пример :
С малки букви в общите условия по "Каско" ще пише : значително с оглед интереса на застрахователя е : ..... автомобила да нощува на платен паркинг" и ... при риска кражба следва текста :застрахователят може да откаже плащане когато не е изпълнено условие, което е значително с оглед този негов интерес :)) Ами искайте си и четете общите условия драги застраховани.
#4 | от спец | преди
Проблемът, за който пишат колегите от Асоциацията, се крие основно в отказа на застрахователите ( АБЗ ), да изпълнят ИМПЕРАТИВА на § 67, ал.1 от ПЗР на Закона за застраховането от 11.10.2002 година :
“В срок от една година от влизане в сила на този закон Асоциацията на българските застрахователи разработва обща методика за ликвидация на щети по АВТОМОБИЛНО застраховане и ЗА УРЕЖДАНЕ НА ВИСЯЩИТЕ РЕГРЕСНИ ПРЕТЕНЦИИ МЕЖДУ ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ.”
Защо им е на застрахователите да спорят помежду си, когато могат да си го изкарат от застрахованите лица!? Защо й е на КФН, да издаде наредба ( както иска Закона ) за “общата методика” ( ако ще сега да е само по “Гражданска отговорност” ), като с това ще скърши хатъра на застрахователите!? Защо им е на медиите да търсят корените на злото и да ги изложат пред обществото, като ще ги намерят там, от където им плащат!? Какво им пука на застрахователите, че тази или друга асоциация или сдружение надига глас в полза на тези, които са обречени от Закона – от този Закон, който се моделира от по-силните!?Тази история е древна, както приказката за кервана и кучетата.Е, ако кучетата станат повече, на кервана няма да му е много лесно.

#5 | от Петра Ингеборг | преди
Ами естествено че ще съдим виновния, кого да съдим? Аз какво съм им крив като са се редили на опашка за пилета и бензин? Доволни, доволни - прецаках ги застрахователите, яяяя какъв съм тарикат. А ПТП то на мен не може ми се случи, аз да не съм пишман шофьор. Колко съм ги слушал тия глупости, а кото дойде призовката и друга песен запяват.........
#6 | от Застраховател | преди
От Асоциацията предлагат :“Застрахователите, платили на клиентите си по „Каско, да бъдат задължени да предявяват регресен иск първо към застрахователя по „Гражданска отговорност“ на виновния за съответното пътно-транспортно произшествие водач, като само при липса на полица за задължителната застраховка претенцията да се насочва лично към причинителя на ПТП-то.”Ние считаме, че в цитирания случай на ПТП от незастрахован водач, претенцията трябва да бъде отправена към Гаранционния фонд.Нали на този “фонд” това му е работата!?Най-лошото е, че застрахователят по “Каско”, противно на оптимистичната хипотеза на Асоциацията ( както е видно от цитираната от Г.Бакалов клауза от “общи условия” ) няма никакво намерение да плаща на клиентите си!Изходът е много прост: четете договорните условия или питайте независимо компетентно лице за тяхната законосъобразност и ако се натъкнете на текстове, подобни на цитирания (Раздел XIV, т.81 ), търсете “късмета” си при друг застраховател.
#7 | от Комитов - | преди
Драги колеги :) ако сте добре информирани, не можа да не знаете, че проблемът се корени в уреждане на регресните претенции между застрахователите. Ако отношенията между тях бяха уредени то "Бул инс" нямаше да съди застрахованите по "Гражданска отговорност" в "Юпитер". Нямаше да има и порочна съдебна практика /както това често се прокарва/ искът между застрахователи да е недопустим. Всъщност предложението на колегите от Асоциацията предполага законово да се уредят правата по регресните претенции между застрахователите. Иначе кой ще тръгне да тормози потенциалните си клиенти.
#8 | от спец | преди
Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив