10 Октомври 2024, 19:27 Днес (2) | Вчера (3)

Асоциацията на пенсионноосигурителните дружества - разединена по текст от Кодекса за задължително обществено осигуряване

05 Март 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Следващото дело ще бъде в началото на април

Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) не е единна в становището си дали е основателно, или не ползването на инвестиционни имоти от пенсионноосигурителните дружества. На 12 февруари Конституционният съд (КС) даде ход на дело по искане на 78 депутати срещу текст от Закона за изменение и допълнение на Кодекса за задължително обществено осигуряване. В искането се поддържа, че предвиденото изменение, с което не се допуска инвестиционните имоти да се ползват за нуждите на пенсионноосигурителното дружество и на свързаните с него лица, противоречи на "конституционноправните основи на стопанската дейност", предвидени в чл. 19 от Конституцията. Твърди се, че с атакуваната забрана се ограничава възможността за свободен избор на инвестиционния фонд да отдава под наем инвестиционните си имоти, което има за последица накърняване на легитимните интереси на осигурените лица. Докладчикът по делото, съдия Маргарита Златарева, съобщи за INSURANCE.BG, че според  четири компании - ING Пенсионноосигурително дружество, ПОД "Алианц България" АД, "ДЗИ-Пенсионно осигуряване" АД и ПОАД "ЦКБ-СИЛА" - поправката не е противоконституционна. Противното мнение, че е противоконституционна, защитават ПОК "Доверие" АД, ПОК "Съгласие" АД и ПОК "Родина" АД.
Председателят на БАДДПО Никола Абаджиев не пожела да коментира създалата се ситуация и само уточни, че Управителният съвет е взел решение да внесе в КС различните становища на дружествата. "Съдът е органът, който ще се произнесе и ние ще се съобразим с решението", добави Абаджиев.  Становището на  БАДДП е постъпило в КС на 27 февруари.
На заинтересованите по делото страни бе предоставен 14 дневен срок за представяне на писмени становища по казуса. Освен браншовата асоциация, становища предоставиха още: Народното събрание, Министерският съвет, министърът на труда и социалната политика, министърът на финансите, Комисията за финансов надзор, Националният осигурителен институт, Конфедерацията на независимите синдикати в България, Генералната централа на браншовите синдикати в България и Националният професионален съюз "Промяна". Само Конфедерацията на труда "Подкрепа" все още не се е произнесла по казуса, добави съдия Златарева, но уточни, че упоменатият срок е по-скоро информативен, отколкото задължителен.  След разглеждането на становищата, предстои съдът да насрочи ново заседание по делото.Съдия Златарева прогнозира, че това ще стане не по-рано от началото на април.

Извадка от Закона за изменение и допълнение на Кодекса за задължително обществено осигуряване( обн. ДВ, бр 67/2003 г.)
§ 81. В чл. 176 се правят следните изменения и допълнения:
1. В заглавието думите "на активите" се заличават.
2. В ал. 1:
а) думата "Активите" се заменя със "Средствата";
б) точка 5 се изменя така:
"5. ипотечни облигации, издадени от местни банки съгласно Закона за ипотечните облигации;";
в) създават се т. 6 и 7:
"6. деривати на ценни книжа-пут-опции на индекси и облигации, търгувани на регулирани пазари на ценни книжа, ако се използват за намаляване на инвестиционните рискове;
7. инвестиционни имоти."
3. В ал. 2 думите "и/или във вземания по банкови депозити" се заличават.
4. Алинея 3 се изменя така:
"(3) Не повече от 5 на сто от активите на пенсионния фонд могат да бъдат инвестирани в инвестиционни имоти, като не се допуска тяхното ползване за нуждите на пенсионноосигурителното дружество и на свързаните с него лица."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7850
GBP 2.4796 2.4887 2.3356
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив