19 Май 2024, 06:39 Днес (0) | Вчера (0)

Атанасова и синдикатите настояват за извънредно заседание на Надзора на НЗОК

22 Февруари 2013 17:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 22 февруари 2013, 17:50
Под лиценза на creativecommons

В съобщението на Министерството на здравеопазването се казва, че настоящата ситуация "поставя под заплаха националната сигурност на страната" и във ведомството непрекъснато постъпват оплаквания от болници от цялата страна

Здравният министър в оставка Десислава Атанасова и синдикалната организация КТ "Подкрепа" излязоха последователно с изявления срещу драстичното занижаване на прогнозните обеми за изпълнение на болничната помощ за 2013 г.

И двете официални писма, разпратени до медиите, настояват незабавно да се свика извънредно заседание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), на което да се преразгледат тези стойности.

В съобщението на Министерството на здравеопазването се казва, че настоящата ситуация "поставя под заплаха националната сигурност на страната" и във ведомството непрекъснато постъпват оплаквания от болници от цялата страна. Правилата за определяне на годишния прогнозен план за обем дейност и стойност на разходите за болнична медицинска помощ към договорите с изпълнителите на болнична медицинска помощ за 2013 г., бяха приети от Надзорния съвет на касата в средата на януари.

Като пример за "много тревожни прогнозни стойности на разходите" в писмото на Атанасова, адресирано до управителя на здравната каса Пламен Цеков, се посочва "Пирогов". Към 20 февруари болницата е осъществила прогнозната дейност за още три месеца напред, независимо, че болницата е задължена да осъществява безотказно спешна медицинска помощ.

В "Св. Екатерина" сметката за месеците декември, януари и февруари показва, че съгласно новите правила болницата ще получи с 1614 хил. лв. по-малко. Клиничните пътеки за "Национална кардиологична болница" пък са намалени с една четвърт, въпреки че очакваният брой на пациентите на година е непроменен през последните 5 години.

Атанасова уточнява, че очаква да се вземат мерки за "безпрепятственото функциониране на системата на болничната помощ", а в случай че няма реакция  - тя има готовност да свика извънредно заседание на НС на НЗОК.

Синдикатите също изразиха безпокойство от "ескалиращото обществено напрежение в сферата на здравеопазването". В декларацията, подписана от президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, се подчертава, че решението за намалените обеми е взето еднолично от управителя на НЗОК, въпреки че стойностите вече бяха договорени с Българския лекарски съюз. Декларацията припомня също и, че Министерството на финансите си присвоява преизпълнените суми по годишния бюджет на касата от 2010 г. насам. 

"Считаме че, хроничното недофинансиране на здравната система и липсата на политическа воля и визия за разрешаване на натрупаните в годините на прехода проблеми доведоха до изкривяване и дестабилизация на здравноосигурителната система в България", пише в края на декларацията и завършва с настояване за незабавни мерки. 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив