25 Април 2024, 04:35 Днес (0) | Вчера (12)

Атентат на летището в Истанбул - 36 души са загинали и близо 150 са ранени

29 Юни 2016 09:09 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 юни 2016, 09:21

Няма данни за пострадали български граждани

Най-малко 36 души са загинали, а над 140 са ранени при три експлозии на атентатори камикадзета на международния терминал на летище "Ататюрк" в Истанбул, съобщи валията на града Васип Шахин. Всички пострадали са настанени в болници и се лекуват. НЯкои са в тежко състояние, поясни турският премиер Бинали Йълдъръм.Повечето от загиналите са турски граждани, но сред тях има и чужденци.

Към момента няма данни за пострадали български граждани. Български консул е на летището и следи развитието на събитията, предаде Нова телевизия. От външно министерство съобщиха, че посолството ни в Анкара и консулството в Истанбул следят ситуацията след атаките на Международното летище "Ататюрк” в Истанбул. Поддържа се постоянна връзка с компетентните турски власти.

Късно снощи на международния терминал на летище "Ататюрк" терористи откриха стрелба с автомат "Калашников", а след това взривиха и бомба, предаде БНР.

По първоначални данни се смяташе, че нападателите са били общо четирима, а други източници съобщиха за двама атентатори, извършили две експлозии. По думите на Йълдъръм атентаторите камикадзе са били трима души, които, преди да се взривят, са стреляли по хората. Премиерът съобщи също, че атентаторите са дошли на летището с такси.
Турската новинарска агенция "Доган" информира, като се позовава на полицейски източници, че първоначалните индикации навеждат на мисълта, че групировката "Ислямска държава" стои зад атентата, предаде Ройтерс.

Премиерът Йълдъръм потвърди изводите, че ИДИЛ са извършителите на снощния троен терористичен акт в турската столица, макар  все още никой да не е поел официално отговорност за атентата.

Късно снощи министърът на правосъдието заяви, че властите знаят кои са извършителите, но се изчаква заключението на специалистите. Има няколко арестувани, но самоличността им не се съобщава.

Заради нападението турският президент Реджеп Ердоган проведе спешно съвещание с премиера и ръководителите на въоръжените сили.

Международното летище "Ататюрк" вече е отворено след 8-часово затваряне, като аерогарата приема самолети и пътници нормално. Все още обаче има прекъсване в интернет комуникациите, затруднени са и телефонните връзки.

Снощи самолетът на "Търкиш еърлайнс" за София е излетял преди атентата. Редовният полет от София за Истанбул е бил пренасочен към Измир, съобщиха от министерството на транспорта и информационните технологии.

Турските авиолинии са отменили полет TK1027 от Истанбул до София в 9.05 ч., както и полетTK1028, който трябва да излети от летище София за Истанбул в 10.00 ч., съобщават от летище София, предаде БТА. Все още няма информация дали ще се изпълняват полетите от Истанбул до София в 20.45 ч. и от София до Истанбул в 21.40 ч.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив