23 Април 2024, 23:06 Днес (6) | Вчера (13)

Атина е готова да продава острови, за да съживи икономиката

24 Август 2012 11:32 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 24 август 2012, 12:53
Под лиценза на creativecommons

Продажбата на публична земя е политически чувствителен въпрос за Гърция

 

Гръцкият премиер Андонис Самарас заяви, че правителството може да продаде или да отдаде под наем острови, за да съживи икономиката, предаде агенция „Блумбърг”.

В интервю за френския в. „Монд” той каза, че необитаеми гръцки острови може да бъдат използвани за генериране на приходи, отговаряйки на въпрос дали Гърция би продала някои островите си.

"При условие, че не представлява проблем за националната сигурност, някои от островите могат да се използват с търговски цели. Това не би означавало, че се отказваме от островите, а че превръщаме неизползван терен в капитал, който може да генерира приходи на справедлива цена", обясни премиерът.

След срещата с председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер Самарас обеща да ускори продажбата на държавни активи и структурните реформи като промените на пазара на труда.

Гърция изостава с някои от целите в програмата за спасителна помощ. Премиерът ще се срещне днес с германския канцлер Ангела Меркел, след което ще отпътува за Париж за разговори с френския президент Франсоа Оланд. Двамата лидери вече предупредиха Гърция да се придържа към договорените реформи, след като в интервю за Bild Самарас обясни, че Атина ще се нуждае от повече време за изпълнение на поставените цели.

Процесът на продажба на държавните активи трябва да бъде подновен, подчерта Юнкер. "Не игнорирам факта, че този приватизационен процес е труден на фона на слуховете за излизане на Гърция от еврозоната, които се разпространяват ден след ден", допълни той.

Продажбата на публична земя е политически чувствителен въпрос за Гърция. Предложение на "тройката" международни кредитори – Европейската комисия, Европейската централна банка  и Международния валутен фонд, за увеличаване на приходите от продажба на активи, включително недвижима собственост, срещна съпротивата на тогавашния премиер Георгиос Папандреу, който през 2011 г. заяви, че ще прокара закон, забраняващ подобни сделки.

През 1996 г. Гърция и Турция почти стигнаха до война за собствеността на необитаемия остров Имиа в Егейско море.

Атина се опитва да събере 50 милиарда евро от продажбата на държавни активи до 2020 г., за да постигне условията за спасителната помощ. Половината от средствата трябва да дойдат от приватизацията на компании, а другата половина - от недвижимо имущество. До момента Гърция е успяла да набере едва 1.8 милиарда евро.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив