02 Май 2024, 04:11 Днес (0) | Вчера (0)

Атина е поискала от ЕС незабавно отпускане на поредния транш

19 Октомври 2012 10:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 19 октомври 2012, 11:00

На започналата вчера среща на върха на Европейския съюз гръцкият премиер Андонис Самарас изрази решителността на правителството да приключи преговорите с тройката кредитори

Отваря се пътят за отпускане на поредния транш от финансовата помощ за Гърция, пишат днес гръцките печатни издания, цитирани от БТА.

На започналата вчера среща на върха на Европейския съюз гръцкият премиер Андонис Самарас изрази решителността на правителството да приключи преговорите с тройката кредитори от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд по пакета с исканите от тях рестриктивни мерки на стойност 13.5 милиарда евро, който е от съществено значение за финансовото подпомагане на Атина.

Премиерът поиска незабавно отпускане на транша, като подчерта направените от гърците жертви, които са дали резултат, пише вестник "Нафтемборики". Пред европейските партньори Самарас говори за огромната безработица и липсата на пари, която създава големи проблеми за икономиката на страната.

За три трудни етапа преди получаване на парите, съобщава вестник "Катимерини". Според информация на изданието на 29 октомври ще се свика извънредно заседание на Еврогрупата, на която ще се одобри споразумението между гръцкото правителство и тройката кредитори.

След това кабинетът на Самарас трябва да гласува мерките и бюджета за следващата година, за да може на 12 ноември отново да се свика Еврогрупата. Тогава финансовите министри ще решат за отпускането на транша и ще обсъдят стабилността на гръцкия дълг.

Вестниците отразяват и вчерашните демонстрации, организирани от двата най-големи синдиката в страната - Обща конфедерация на труда (ГСЕЕ) и Федерацията на държавните служители (АДЕДИ), в рамките на 24-часовата обща стачка срещу рестриктивните мерки.

Вестник "Етнос" пише за гняв срещу мерките. Според левия ежедневник "Авги" в демонстрациите са участвали десетки хиляди граждани, които са изпратили послание за отхвърляне на "варварските мерки, унищожаващи обществото". "Елефтерос типос" съобщава, че срещу мерките са демонстрирали сто хиляди души. "Адезмефтос типос" определя демонстрациите като впечатляващи.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив