08 Май 2024, 01:36 Днес (0) | Вчера (11)

Атина очаква споразумение с кредиторите въпреки очевидните проблеми

17 Март 2014 10:28 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 март 2014, 10:29

"Пазарлъкът е труден, но не безнадежден", смятат анализатори, като подчертават, че Атина прави всичко възможно, за да избегне налагането на нови икономии от страна на кредиторите в замяна на предоставяните от тях заеми

През почивните дни правителството в Атина беше в интензивни преговори с тройката международни кредитори и се надява днес да стигне до окончателно споразумение с нейните представители, което да даде зелена светлина за отпускане на следващия транш или траншове от предвидените заеми за Гърция, съобщават вестниците в Атина, цитирани от БТА.

Европейски източници са казали пред вестник "Катимерини", че най-вероятно днес ще има споразумение с "тройката" по основните обсъждани въпроси, ноприключването  на преговорите с кредиторите по окончателния текст на това споразумение ще продължи малко повече заради обемистия характер на текста на този документ. Те обаче смятат, че въпреки съществуващите открити въпроси цари оптимизъм, че преговорите ще приключат.

За днес е предвидена нова среща в Атина на представителите на "тройката" (от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) с правителството, от която гръцката страна очаква да доведе до споразумение с кредиторите.

"Пазарлъкът е труден, но не безнадежден", смятат анализатори, като подчертават, че Атина прави всичко възможно, за да избегне налагането на нови икономии от страна на кредиторите в замяна на предоставяните от тях заеми.

Без отговор обаче все още са редица въпроси, свързани с исканите от кредиторите съкращения в държавния сектор и промени в данъчното и трудовото законодателство. Нерешен е и въпросът за начина, по който тройката иска да стане разпределението на регистрирания бюджетен излишък. Правителството се застъпва средствата от излишъка да се раздадат на социално слабите и хората с ниски пенсии, докато кредиторите не споделят това виждане.

Миналата седмица говорител на МВФ каза, че фондът ще предостави един от своите траншове на Гърция в размер на 1.8 млрд. евро, но след като приключат проверките на кредиторите. Той поясни, че в момента се обсъжда петата ревизия на гръцката стабилизационна програма и че парите ще да бъдат преведени чак след окончателната оценка на кредиторите по нея. Фондът бави от миналата година траншове за Гърция, като обвинява Атина за това.

Проверките на "тройката" са започнали още през септември миналата година, като Атина се надява да получи изостанали траншове от над десет милиарда евро.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 07 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив