29 Март 2024, 01:46 Днес (0) | Вчера (11)

Атина получава нови кредити

23 Юли 2012 10:08 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 23 юли 2012, 14:09

ЕИБ ще финансира инфраструктурни проекти в Гърция, а правителството предприема широк кръг структурни реформи

Европейската инвестиционна банка ще финансира инфраструктурни проекти в Гърция за 1,44 милиарда евро до 2015 г., съобщиха гръцките министри на финансите и на развитието Янис Стурнарас и Костис Хадзидакис в съвместно изявление.

 

"Очаквам споразуменията да бъдат подписани през следващите дни. Нашата цел е ЕИБ да участва възможно най-скоро във финансирането на частния сектор", заяви финансовият министър Янис Стурнарас след разговор с президента на ЕИБ Вернер Хойер.

По думите на Хадзидакис, кредитите ще подпомогнат строителството на пътища и привличането на инвестиции в страната. Очаква се също финансовата помощ да смекчи проблема с липсата на ликвидност, с който се сблъскаха практически всички гръцки фирми.

"Решихме важен въпрос, което ще позволи да се реализират инвестиции в стратегически сфери като енергетиката" - коментира Вернер Хойер.

Частният сектор изпитва остра нужда от средства в изпадналата в рецесия Гърция, където банките спряха кранчето на кредита, а държавата дори не е в състояние да плаща на доставчиците си.

Заемите от ЕИБ тази година възлизат едва на 10 милиона евро, посочи Стурнарас. Това се обяснява с политическата несигурност, в която изпадна страната през май, преди да бъде сформирано правителство през юни и да установи отново контакт с кредиторите ЕС и МВФ.

 Споразумението е вот на доверие в полза на Гърция. Освен че подкрепя инфраструктурни проекти и малките и средни предприятия, сътрудничеството ще подпомогне чуждите инвестиции и приватизациите, отбеляза министърът на развитието Костис Хадзидакис.

Междувременно гръцкото правителство обяви, че пристъпва към закриването и сливането на държавни предприятия, като през следващите дни ще оповести първата вълна, включваща 20 държавни структури. Стъпката ще се осъществи чрез законодателен акт на гръцкия парламент. Целта е да бъде изпратен ясен сигнал към кредиторите за решимостта на страната да осъществи административните реформи.

 С посочените мерки ще бъдат спестени средства от оперативни разходи. До края на август ще бъде оповестена и втората вълна, включваща над 200 държавни структури. Очаква се да бъде оповестено сливането на сродни предприятия, като ще се започне от тези, които развиват дейност в областта на експорта.

Ще бъде обявено сливането на службите в Министерството на правосъдието, които се занимават със защита на непълнолетните. Ще бъдат ограничени до 13, колкото са префектурите, и 28-те служби за управление на защитените райони

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив