16 Май 2024, 13:48 Днес (6) | Вчера (12)

Атина се надява да постигне бързо споразумение с кредиторите

13 Декември 2013 09:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 13 декември 2013, 10:23
Под лиценза на creativecommons

Прегледът от страна на "тройката" на осъществените от Гърция реформи, започнал през септември и прекъсван няколко пъти, цели да даде възможност за деблокиране на транш от 1 милиард евро от заемите за страната

Гръцкото правителство се надява да се споразумее с тройката международни кредитори - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд - до следващата седмица по въпросите, от които зависи деблокирането на нов транш от заемите за страната, предаде агенция "Франс прес".

Преговорите продължават в конструктивен дух и се надявам, че ще бъде намерено решение на всички ключови въпроси възможно най-скоро, посочи гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас след среща с премиера Андонис Самарас.

Стурнарас посочи, че високопоставените представители на "тройката", пристигнали в Атина в сряда, се очаква да отпътуват следващата седмица. В понеделник той беше заявил, че представителите на "тройката" ще се върнат отново евентуално през януари.

Правителството и кредиторите започнаха нов кръг разговори в сряда в Атина с оглед преодоляване на разногласията, отнасящи се основно до бъдещето на оръжейната компания ЕАС, която е силно задлъжняла, и вдигането при определени условия на мораториума върху конфискации на недвижими имоти.

Прегледът от страна на "тройката" на осъществените от Гърция реформи, започнал през септември и прекъсван няколко пъти, цели да даде възможност за деблокиране на транш от 1 милиард евро от заемите за страната.

В същото време еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хаан, който е на посещение в Атина, заяви в четвъртък, че е доволен от напредъка в политиката за развитие и обяви, че броят на европейски програми, засягащи гръцки региони, ще се увеличи.

За разлика от другите европейски страни, всеки регион в Гърция трябва да управлява своята собствена програма и ще има 13 европейски програми вместо пет, както е в момента, съобщи еврокомисарят.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8116
GBP 2.4796 2.4887 2.2746
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив