05 Май 2024, 00:08 Днес (1) | Вчера (0)

БДЗП организира зимно преброяване на птиците

10 Януари 2006 11:05 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Целта е да се състави точна картина на състоянието на популациите и съответните райони, като се обхванат максимален брой водоеми - над 200 влажни зони, във възможно най-кратък период от време

От 15 години насам, всяка година през януари, Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) организира среднозимно преброяване на зимуващите у нас водолюбиви птици. Тази година преброяването ще се проведе от 13 до 15 януари, като обхване основните за зимуващите птици места по Дунавското и Черноморското крайбрежие и водоемите във вътрешността на страната. Това съобщи за радио Фокус - Велико Търново Емил Тодоров, координатор на БДЗП в Свищов.
В продължение на два дни повече от 160 служители и доброволци на БДЗП, организирани в 36 екипа, ще проследят числеността, видовия състав и разпространението на зимуващите у нас популации от водолюбиви птици. Целта на преброяването е да се състави точна картина на състоянието на популациите и съответните райони, като се обхванат максимален брой водоеми - над 200 влажни зони във възможно най-кратък период от време.
Данните от преброяването ще се обработят по специална методика и ще се предоставят на Министерството на околната среда и водите и на Wetlands International – организацията, координираща в международен план Среднозимното преброяване на водолюбивите птици.
Събраната информация служи за оценка на промените в състоянието на популациите на тези видове птици, а също така и за оценка на промените в околната среда и последствията от тях за биологичното разнообразие и за хората.
Основен партньор на БДЗП в Среднозимното преброяване през 2006 г. е Национално управление по горите и неговите регионални звена. Съвместните екипи на БДЗП и регионалните управления по горите ще събират и допълнителна информация за спазването на мерките за превенция на инфлуенца по птиците - наличие на домашни птици в открити водоеми, както и за случаи на масова смъртност на индивиди от диви водоплаващи птици, която би могла да се дължи на птичи грип. България е предпочитано място за зимуване на множество водолюбиви видове птици, които долитат при нас от Северна Европа. Сред тях са немалко видове с различна степен на застрашеност като червеногушата гъска, малката белочела гъска, тръноопашатата потапница, малкия корморан, къдроглавия пеликан и много други. В България зимува около 70% от световната популация на червеногушата гъска и до 40% от европейската популация на голямата белочела гъска, уточниха от БДЗП-Свищов. Близо 20 на сто от популацията на малкия корморан прекарва зимата по нашите земи. Близо 150 вида птици очакват да регистрират по набелязаните трасета участниците в преброяването. Екипите на БДЗП в Свищов ще обхванат участък на р. Дунав от Козлодуй до о-в Батин. Един от тях ще извърши преброяването по р. Янтра. Това ще стане на 13 януари, а на следващия ден участниците в преброяването ще се насочат към вътрешните водоеми в община Свищов и по река Осъм.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив