01 Май 2024, 03:54 Днес (0) | Вчера (13)

БЛС предупреждава за риск от драстичен спад на направленията

19 Август 2015 10:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 август 2015, 08:48
Под лиценза на creativecommons

Организацията скочи срещу Здравната каса заради пренасочването на 4,5 милиона лева

Драстичен спад на броя на направленията за специалист и за изследвания. За това предупреди Българският лекарски съюз.  

Организацията скочи срещу Здравната каса заради пренасочването на 4,5 милиона лева от доболничната в болничната помощ.  

Най-тежка е ситуацията с направленията през последната седмица на месеца. Тогава личните лекари или са принудени да връщат пациенти, или да им да дадат направление с риск да бъдат глобени от НЗОК. 

Опасенията на Българския лекарски съюз са, че пренасочването на близо 5 млн. лева от извънболничната в болничната помощ ще доведе до рязко намаляване на броя на талоните. Проблем обаче не са само талоните.  

"Имаме нужда от повече пари за изследвания”, смята д-р Елена Петрова.  

Очертава се обаче обратното. Здравната каса орязва парите на поликлиниките за диагностични дейности и ги насочва към болниците. Заради недофинансирането в ДКЦ-тата ще се правят по-малко кръвни, рентгенови и ехографски изследвания.   

"Вместо да се направи един скенер за 100 лева в извънболничната помощ, ще се отчете клинична пътека за 500 лева само и само да се отчете. Разбирате ли, че намаляването на средства в извънболничната помощ ще води до преразход в болничната”, смята д-р Павлова от БЛС.  

Лекарите от извънболничната помощ са против да се правят икономии за тяхна сметка. 

Медиците не са съгласни с ограниченията, които Здравната каса налага и то без тяхно знание, какъвто е случаят с пренасочването на пари от едно перо в друго.  

"Тази рестриктивна политика, този начин на заплашане и по-точно на незаплашане, ще доведе до влошаване на медицинската услуга, с други думи на риск са подложени пациентите ни”, смята д-р Грозев от БЛС.  

От съсловната организация сигнализираха още, че до края на годината фондът ще плаща на лечебните заведения с около 22 милиона по-малко на месец. Очакванията на лекарите са, че  дупката в бюджета на фонда ще достигне 220 млн. лева. От Здравната каса обаче не получихме отговор защо се е наложило да се пренасочат средства към болниците.  

От БЛС се заканиха, че ще търсят правата си в съда, защото пренасочването на средства към болниците, е трябвало да бъде консултирано с тях. Категорични са, че това е противозаконно.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив