01 Май 2024, 03:57 Днес (0) | Вчера (13)

БНБ: Изборите и кризата в Украйна са основни рискове пред българската икономика

21 Август 2014 11:29 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 август 2014, 11:14
Под лиценза на creativecommons

През третото и четвъртото тримесечие на 2014 г. от БНБ очакват прирастът на привлечените в банковата система ресурси от резиденти да продължи да надвишава търсенето на кредити, което ще се прояви в поддържането на висока ликвидност на банковата система

Българска народна банка очаква вътрешното търсене да се задържи на настоящите си нива до края на 2014 г., а продължаващото възстановяване на икономиките на основните търговски партньори на България да окаже положително влияние върху растежа на износа на стоки и услуги и икономическата активност у нас.

В резултат, нетният износ ще има положителен принос за верижния растеж на БВП в реално изражение до края на 2014 г.

Въпреки това, икономическият ръст е изправен пред някои рискове – най-вече свързани с влиянието на външната среда върху българската икономика както по отношение на конюнктурата в еврозоната и ЕС като цяло, така и поради повишеното геополитическо напрежение в Украйна и Русия, се казва в тримесечния икономически преглед на БНБ.

Друг източник на несигурност пред прогнозата произтича от ценовите процеси, тъй като при продължаване на дефлацията е възможно печалбите на фирмите да намаляват, което да влоши нагласите им и да ограничи разходите им за инвестиции. 

Поставянето на 20 юни на Корпоративна търговска банка АД (КТБ), четвъртата по големина на активите банка, под специален надзор, ще има отрицателен ефект върху икономическата активност на фирми и домакинства, които са клиенти на банката. Засилената политическа несигурност, свързана с предсрочните парламентарни избори през октомври, също може да има негативен ефект върху очакванията, нагласите и поведението на икономическите агенти.

През третото и четвъртото тримесечие на 2014 г. от БНБ очакват прирастът на привлечените в банковата система ресурси от резиденти да продължи да надвишава търсенето на кредити, което ще се прояви в поддържането на висока ликвидност на банковата система. 

Възможно е очакваното понижение на лихвите на паричния пазар в еврозоната да стимулира банките да търсят инвестиционни решения на вътрешния пазар. До края на годината може да се наблюдава допълнително понижение при лихвите по депозитите, което ще бъде определено най-вече от високата ликвидност на банковата система, понижаването на лихвените равнища на паричния пазар в еврозоната и сравнително слабото търсене на заемни ресурси. 

Лихвите по кредитите вероятно ще се колебаят около достигнатите нива.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив