29 Септември 2024, 00:21 Днес (0) | Вчера (0)

БНБ прогнозира 5,8 % ръст на БВП за 2005

24 Август 2005 14:30 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Засега няма основания да се променя прогнозата за инфлацията от около 3.5% до края на годината

Икономиката на България се развива стабилно, като темпът на растеж на БВП през първото тримесечие достигна 6%. Това се посочва в анализ на БНБ. През следващите тримесечия високите темпове на растеж ще се запазят, като слабото намаление на абсолютните темпове на нарастване на БВП се дължи на влиянието на базовия ефект и по-умереното в сравнение с предходната година нарастване на запасите. Специалистите на централната банка предвиждат темпът на растеж за годината да бъде 5.4% ­ 5.8%.
Инфлацията, натрупана от началото на годината, в края на юни е 1.2%. Засега няма основания да се променя прогнозата за инфлацията от около 3.5% до края на годината, се подчертава в анализа на БНБ. Основните рискове за тази прогноза са в посока към малко по-висок темп на инфлация. Външен фактор, който влияе върху оценката на рисковете, е високата цена на суровия петрол през юни и юли. Колебанията в цената на суровия петрол са изключително големи и незначителни събития могат да повлияят върху динамиката ù. Вътрешен фактор, влияещ върху прогнозата за инфлацията и очакваните темпове на икономически растеж, са щетите от наводненията. До момента няма достатъчно надеждни данни и информация, за да се даде количествена оценка на последиците от наводненията върху икономиката на страната.
Вътрешното търсене остава високо, като през първото тримесечие на годината се забелязва ускоряване темповете на растеж на потреблението на домакинствата. Устойчивостта на тенденцията към подобряване конкурентоспособността на българската икономика и на промишлеността в частност влияе благоприятно върху разширяването на външните пазари за българските производители и поддържането на относително високи темпове на растеж на износа независимо от глобалното забавяне на темповете на растеж.
Благоприятната конюнктура в България продължава да привлича капитали под формата на преки чуждестранни инвестиции и заеми. Финансовата сметка за първите пет месеца на годината е с излишък от 2423.8 млн. лв., отчитайки разходите на правителството през януари т. г. за обратно изкупуване на брейди облигации на стойност 1406.7 млн. лв. В края на юни балансовата стойност на валутните резерви на БНБ е 14 577.1 млн. лв. (7453.2 млн. евро). През третото тримесечие на годината експертите на централната банка очакват излишък по текущата сметка на платежните баланси и дефицит през четвъртото тримесечие поради сезонни фактори при запазване на структурата на финансирането. В резултат от това валутните резерви на БНБ ще нараснат и през двете тримесечия независимо от осъществената в края на юли сделка по изкупуване на държавен дълг. След реализираното обратно изкупуване на брейди облигациите съотношението правителствен дълг/БВП ще намалее до 32%. В момента само 6 от двадесет и петте страни ­ членки на ЕС, имат по-ниско ниво на това съотношение.
През второто тримесечие се проявиха първите резултати от предприетите от БНБ в началото на 2005 г. мерки за постигане на по-умерени темпове на растеж на кредита за частния сектор. В края на юни вземанията от неправителствения сектор годишно нараснаха с 41.8% (47% в края на май), темпът на годишен прираст на вземанията от нефинансови предприятия е 32.2% (35.8% в края на май), а този на вземанията от домакинствата ­ 72.2% (77.8% в края на май). Външният дълг на търговските банки спадна в края на май с 282.5 млн. евро спрямо март. В края на юни нетните чуждестранни резерви на търговските банки станаха положително число и достигнаха близо 100 млн. евро. Поведението на банките след март дава основание да се счита, че темпът на растеж на вземанията от неправителствения сектор в края на 2005 г. ще се бъде в диапазона 30% ­ 35%.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив