03 Май 2024, 16:34 Днес (0) | Вчера (13)

БНБ ще търси още мерки за забавяне на кредитите

29 Ноември 2004 09:22 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Целта е запазване качеството на кредитния портфейл на банките

 БНБ ще търси допълнителни начини за забавяне скоростта на отпускане на кредити и ще приложи ефективно мерките, съгласувани с МВФ, тъй като темповете на кредитна експанзия остават високи. Това се казва в трети брой на периодичното издание на централната банка Икономически преглед. Целта е запазване качеството на кредитния портфейл на банките. Очакванията, че ресурсът за кредитиране ще се изчерпи в течение на годината, не се оправдаха, се посочва още в доклада. На този етап относително високият темп на нарастване на кредитите не създава непосредствена заплаха за финансовата стабилност. Въпреки това обаче при промяна на икономическата конюнктура е възможно кредитният портфейл на банките да се влоши, смятат от централната банка.
Затова БНБ предприе през годината поредица от мерки с цел повишаване контрола върху качеството на кредитите. Според една от тези мерки от 1 октомври т. г. само 50% от касовите наличности на банките започнаха да се признават като задължителни минимални резерви /ЗМР/. През октомври се наблюдава увеличение на наличностите на банките в БНБ, което би могло да доведе до намаление на ресурсите за кредитиране. Други мерки в тази насока са условните, договорени с МВФ, които влизат в сила от 6 декември - наличностите в каса на банките се изключват напълно от определянето на размера на ЗМР и се уеднаквява размерът на минималните резерви на 8% за всички видове привлечени средства от депозитната база на банките.
Темпът на нарастване на резервните пари е около 20% на годишна база. Основно това се дължи на парите в обращение. Динамично развитие запазват и широките пари, като домакинствата предоставят основната част от левовия ресурс на банковата система. Бързото нарастване на паричната маса отразява и прираста на вземанията на банките от неправителствения сектор. В края на септември годишният им темп на нарастване е около 48-50%. И занапред търсенето на кредити ще се определя от по-големите доходи на домакинствата в резултат от увеличението на заетостта и от оптимизма на фирмите за бъдещото им развитие, прогнозират от БНБ.
Колебанията на международната конюнктура през 2004 г. нямат негативно отражение върху икономиката на България. Финансовите потоци по платежния баланс покриват дефицита по текущата сметка и допринасят за увеличение на валутните резерви на страната, които в края на септември достигат 6.219 млрд. EUR. Развитието на икономиката ни остава устойчиво и с високи темпове под влияние на активното вътрешно търсене и нарастването на износа. Очакванията са за продължаване на тенденцията към подобряване конкурентоспособността на българската икономика и на промишлеността. В края на годината от БНБ очакват 4.2% инфлация. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив