18 Април 2024, 18:56 Днес (11) | Вчера (11)

БСК: бизнесът затъва в "тресавище" от бюрокрация и корупция

26 Юли 2016 09:25 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 юли 2016, 09:26

Бизнесът иска от политиците спешна реформа в съдебната система и бързи промени в законите, които тровят предприемачите у нас

В срещата от БСК участваха председателят на УС на БСК Сашо Дончев, изпълнителният председател Божидар Данев и заместниците му Георги Шиваров, Димитър Бранков и Камен Колев, а БСП бе представена от лидера си Корнелия Нинова, Драгомир Стойнев, Крум Зарков, Петър Кънев и Жельо Бойчев, пише в. Сега.

Бизнесът иска от политиците спешна реформа в съдебната система и бързи промени в законите, които тровят предприемачите у нас. Това обясни ръководството на Българската стопанска камара вчера в разговор с лидера на БСП Корнелия Нинова и нейни съпартийци. На срещата, инициирана от социалистите, от Българската стопанска камара (БСК) посочиха като еталони за лошо нормотворчество промените за "данък уикенд", опита за налагане на диктатура на адвокатите чрез Закона за адвокатурата, новия Закон за счетоводството и др. инициативи от последните месеци, които тикат бизнеса в "тресавище" от утежняващи регулации и корупция и фаворизират определени фирми.

"В България няма свободна конкуренция, има лошо законодателство. В енергетиката от 25 години насам има само едно - корупция и глупави решения. Силно разтревожени сме за състоянието на българското общество отдавна и доказателство за това са нашите позиции през годините", посочи председателят на УС на БСК Сашо Дончев.

От БСП обещаха да подкрепят искането на бизнеса всяка нормативна промяна да минава през задължителна оценка на въздействието - и предварителна, и последваща, но стана ясно, че тепърва ще се търсят механизми за това. Според социалистите в момента експертният потенциал за оценяване се изразходвал неефективно или липсвал.

БСК посочи, че парламентът работи като фабрика, която гони големи количества и произвежда ниско качество. През последните 6 години депутатите са приемали средно по един проектозакон всеки ден, а промените най-често са писани на коляно, недомислени, лобистки. От камарата обещаха да помогнат с експерти на БСП, която смята да напише "национален план за развитие на България".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив